Dżem morelowy to jeden ze smaczniejszych letnich przetworów. Idealny do naleśników, placków, kanapek czy chrupiących grzanek. Dżem morelowy z trzech składników, bez zbędnych dodatków i substancji żelujących. Dżem morelowy o pięknym kolorze, który smakuje wszystkim. Super dżem do naleśników lub pancakes. To jeden z lepszych przepisów na dżem morelowy. Zapraszam po sprawdzony od lat przepis na dżem morelowy.
Dżem morelowy
SKŁADNIKI:
- 1 kg moreli
- 250 g cukru – 1 szklanka
- sok z połowy cytryny
Uwagi do przepisu:
Z przepisu wychodzą 3 słoiki po 300 ml.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do przygotowania dżemu potrzebujesz garnka z grubym dnem.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Przygotuj owoce.
Owoce dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek.
Krok 2. Gotuj dżem.
Kawałki moreli umieść w garnku z grubszym dnem, zasyp cukrem, wlej sok z połowy cytryny, zagotuj.
Gdy dżem zagotuje się, zmniejsz moc palnika i gotuj dżem od czasu do czasu mieszając przez dwie godziny.
Porada. Do dżemu można dodać połowę szklanki cukru waniliowego. Nada dodatkowego aromatu i smaku dżemowi.
Krok 3. Dżem przełóż do słoików.
Gotowy, gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, przykryj ściereczką. Dżemy odstaw do całkowitego wystudzenia, po przekręceniu słoików wieczkiem do góry powinny być one wklęsłe.
Słoiki ustaw w zacienionym i chłodnym miejscu.
Smacznego
Kuchnia Ani
Nie lubię słodkich dzemow ten przepis jest idealny. Zrobiłam dwa duże sloiki, już jednego połowy nie ma :)))
Dziękuję 😊