Pyszny, domowy dżem z moreli to jeden z ulubionych w naszej rodzinie. Niezbyt słodki, idealny do naleśników na słodko, placków, kanapek czy grzanek. Dżem morelowy z dwóch składników, bez zbędnych dodatków. To sprawdzony i jeden z lepszych przepisów na dżem morelowy. Zapraszam po przepis na domowy dżem morelowy plus kilka porad.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg moreli
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
Uwagi do przepisu:
Z przepisu wyszło 5 słoików o pojemności 160 ml.
Dżem nie jest zbyt słodki (dużo zależy też od tego jak dojrzałych owoców użyjesz), jeśli wolisz dodaj więcej cukru lub 2 dojrzałe banany i łyżkę soku z cytryny.
Na końcu gotowy dżem możesz zmiksować na gładko.
Jeśli chcesz możesz zapasteryzować słoiki – wystarczy je włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 120 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu na 20 minut.
PRZYGOTOWANIE:
Owoce umyj, pozbaw pestek, pokrój na cztery.
Umieść w garnku z grubszym dnem, zasyp cukrem i dodaj cukier z wanilią. Zmniejsz moc palnika i gotuj dżem od czasu do czasu mieszając przez 2 godziny.
Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem, przykryj słoiki ściereczką. Odstaw do całkowitego wystudzenia, po przekręceniu słoików wieczkiem do góry powinny być one wklęsłe. Jeśli nie lekko naciśnij palcem. Wstaw słoiki do ciemnego i suchego miejsca, np. do spiżarni lub lodówki.
Smacznego 😉
Nie lubię słodkich dzemow ten przepis jest idealny. Zrobiłam dwa duże sloiki, już jednego połowy nie ma :)))
Dziękuję 😊