Dżem morelowy

Dżem morelowy to jeden ze smaczniejszych letnich przetworów. Idealny do naleśników, placków, kanapek czy chrupiących grzanek. Dżem morelowy z trzech składników, bez zbędnych dodatków i substancji żelujących. Dżem morelowy o pięknym kolorze, który smakuje wszystkim. Super dżem do naleśników lub pancakes. To jeden z lepszych przepisów na dżem morelowy. Zapraszam po sprawdzony od lat przepis na dżem morelowy.

Dżem morelowy


SKŁADNIKI:

  • 1 kg moreli
  • 250 g cukru – 1 szklanka
  • sok z połowy cytryny

Uwagi do przepisu:

Z przepisu wychodzą 3 słoiki po 300 ml.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do przygotowania dżemu potrzebujesz garnka z grubym dnem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj owoce.

Owoce dokładnie umyj, przekrój na pół, pozbaw pestek.

Krok 2. Gotuj dżem.

Kawałki moreli umieść w garnku z grubszym dnem, zasyp cukrem, wlej sok z połowy cytryny, zagotuj.

Gdy dżem zagotuje się, zmniejsz moc palnika i gotuj dżem od czasu do czasu mieszając przez dwie godziny.

Porada. Do dżemu można dodać połowę szklanki cukru waniliowego. Nada dodatkowego aromatu i smaku dżemowi.

Krok 3. Dżem przełóż do słoików.

Gotowy, gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem, przykryj ściereczką. Dżemy odstaw do całkowitego wystudzenia, po przekręceniu słoików wieczkiem do góry powinny być one wklęsłe.
Słoiki ustaw w zacienionym i chłodnym miejscu.


Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Dżem morelowy”

  1. Nie lubię słodkich dzemow ten przepis jest idealny. Zrobiłam dwa duże sloiki, już jednego połowy nie ma :)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *