Domowe muffinki z owocami to super uniwersalny i prosty przepis na deser dla całej rodziny. Muffinki możesz upiec z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi, także mrożonymi lub tymi z puszki. Babeczki smakują posypane cukrem pudrem, polewą, kremem maślanym, kremem z mascarpone, bitą śmietaną, lukrem cytrynowym. To sprawdzony przepis na 12 muffinek, które przygotujesz w kilka chwil, bez miksera. Zapraszam po przepis na domowe muffinki z borówkami.
Muffinki z borówkami
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- szklanka borówek lub jagód, świeżych/mrożonych
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 200 ml mleka
- 2 jajka
Dodatkowo do dekoracji: polewa z białej czekolady, lukier, cukier puder, krem mascarpone, krem maślany, bita śmietana..
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na 12 muffinek.
Muffinki możesz udekorować dowolną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam rózgą do połączenia. Na koniec wsypuję szklankę owoców – świeżych lub mrożonych, u mnie mrożone borówki.
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Formę na muffinki wypełniam papierowymi foremkami, wlewam ciasto do około ¾ ich wysokości.
Muffinki piekę 20 – 25 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję.
Smakują udekorowane lukrem bądź kremem posypane tartą czekoladą, wiórkami, borówkami..
Smacznego.