Dżem z rabarbaru i śliwek z dodatkiem tartego imbiru i soku z cytryny to niezwykle pyszne i proste do zrobienia smarowidło na kanapki. Idealny na jesienno-zimowe wieczory do rozgrzewającej herbaty. Słodko-kwaśny smak z dodatkiem aromatycznego i wyczuwalnego w smaku imbiru – pyszny! Domowy dżem to kilka dobrych składników i sprawdzonych dodatków. Bez konserwantów, zbędnych składników, zagęstników. Dżem z rabarbaru i śliwek polecam nie tylko na kanapki, także do placków, gofrów, omletów na słodko, naleśników, przekładania ciast.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Jest niezwykle pyszny, z zimowym akcentem świeżego imbiru. Poniżej sprawdzony przepis na dżem z rabarbaru i śliwek oraz opis wykonania krok po kroku.
Dżem z rabarbaru i śliwek z dodatkiem imbiru
SKŁADNIKI:
- 2 kg rabarbaru
- 8 dużych śliwek
- 750 g cukru
- 50 g cukru z wanilią
- 1 łyżka tartego imbiru
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie dżemu zacznij od umycia rabarbaru, śliwek i cytryny.
Z rabarbaru odetnij końce, nie obieraj. Jeśli podczas krojenia na kawałki z łodygi wychodzą włókna, możesz go delikatnie obrać w miejscu pojawienia się włókien. Rabarbar pokrój na niewielkie 1,5 cm kawałki, ułóż w garnku.
Tak przygotowany rabarbar zasyp cukrem, cukrem z wanilią oraz zalej sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Delikatnie wymieszaj, odstaw na 2 godziny. Rabarbar puści sok.
Porada. Sok z cytryny możesz zastąpić sokiem wyciśniętym z 1 limonki lub pomarańczy.
W międzyczasie śliwki pokrój w kostkę.
Wrzuć je do niedużego garnuszka i zasyp 1 łyżką cukru.
Śliwki podgrzewaj przez 20 minut często mieszając. Po tym czasie delikatnie rozpadną się i puszczą sok.
Po 20 minutach, garnek ze śliwkami odstaw z kuchenki.
Po upływie 2 godzin przygotuj garnek z rabarbarem. Dodaj do niego 1 łyżkę tartego chrzanu oraz podgrzaną konfiturę ze śliwek. Jeśli wolisz mocniejszy akcent imbiru, dodaj go 1 łyżkę więcej, ale nie jest to konieczne. Imbir i tak jest wyczuwalny.
Składniki dżemu wymieszaj i ustaw na palniku o średniej mocy. Dżem gotuj często mieszając przez około 20 minut.
Po 15 minutach rabarbar powinien rozpaść się, a w kuchni unosić się piękny śliwkowo-rabarbarowy aromat. Mój dżem z rabarbaru gotowałam niecałe 20 minut.
Porada: Im więcej rabarbar puści soku, tym dłużej go gotujemy, aby sok wyparował a dżem zgęstniał.
Dżem wyłóż do wyparzonych i suchych słoiczków. Dobrze zakręć i odstaw do góry dnem na ściereczce. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po odwróceniu, wieczka od słoików powinny być wklęsłe. Jeśli nie, lekko je wciśnij, powinny się zassać.
Dżem z rabarbaru i śliwek, kilkuskładnikowy, domowy, szybki i prosty gotowy!
Smacznego.
Jejku, rewelacja!
Aż ślinka cienkie 😉 nigdy o takim nie słyszałam.
Robiłam dżem z rabarbaru, ale jeszcze nigdy nie dodawałam śliwek. Może być to fajna kombinacja. Na pewno już niedługo wypróbuje, bo rabarbaru i śliwek mam pod dostatkiem 😉
Uwielbiam Pani przepisy 🙂
🙂😉