Dżem ze śliwek

Dżem ze śliwek z trzech składników, pyszny, prosty, domowy, w sezonie idealny. Przygotujesz go błyskawicznie. Jest prosty i bardzo smaczny. Jeden z lepszych przetworów na kanapki, placki, omlety czy naleśniki. Możesz dodać do niego dodatki, o których napiszę poniżej. Zapraszam po przepis na pyszny i prosty dżem ze śliwek, idealny do kolekcji jesiennych przetworów.

Dżem ze śliwek


SKŁADNIKI:

  • 1 kg śliwek
  • 150 g cukru
  • 1 galaretka cytrynowa o pojemności 70 g (proszek)

PRZYGOTOWANIE:

Umyte śliwki wydrążam z pestek, kroję na połowę, a każdą połowę na trzy. Możesz użyć węgierek, żółtych śliwek lub dużych o odmianie angeleno.

Ułóż je w garnku, zasyp cukrem. Możesz dodać 2 łyżeczki cukru z wanilią.

Jeśli chodzi o galaretkę (proszek) to możesz śmiało użyć dowolnego smaku: truskawkowego, agrestowego, malinowego, wiśniowego. Nadadzą dodatkowego aromatu. Galaretkę dodajesz po to, by związać dżem (aby nie był płynny). Zamiast galaretki możesz dodać 20 g pektyn. Galaretki zaś możesz wsypać dwie, dżem będzie bardziej zwarty i gęsty.

Jeśli lubisz dodaj sporą szczyptę cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej, a nawet pieprzu kolorowego.

Śliwki zasypane cukrem duś na średnim ogniu (często mieszając) przez 40 minut. Po tym czasie dodaj galaretkę (sam proszek), wymieszaj. Duś kolejne 20 minut.

Dżem ze śliwek przełóż do wyparzonych, czystych i suchych słoiczków. Odwróć do góry dnem, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Po tym czasie, wieczka powinny się zamknąć – być wklęsłe.

Dżem w słoiczkach przechowuj w lodówce bądź w chłodnym miejscu, np. w spiżarni.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Dżem ze śliwek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *