Ciasto szpinakowe z rodzynkami

Zielone, zachwycające barwą ciasto ze szpinakiem z dodatkiem skórki cytrynowej oraz rodzynek to świetny wybór na deser do kawy. To szybkie ciasto sprawdzi się na każdą rodzinną okazję. Szpinakowe ciasto z rodzynkami to prosty przepis na domowe ciasto, z dobrych, łatwo dostępnych składników. Ciasto na jedną keksówkę. Zachwyca smakiem i wyglądem. Szpinaku w cieście nie wyczujesz. Upieczone ciasto można dowolnie udekorować: posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto szpinakowe z rodzynkami.

Ciasto szpinakowe z rodzynkami 


Uwagi do przepisu:

Przepis jest na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm.
Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


SKŁADNIKI:

  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek + mała łyżeczka mąki do obtoczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
  • szczypta soli

Do dekoracji: cukier puder do posypania, polewa lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Następnie umieść go razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładki mus.

W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 całe jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj zmiksowany szpinak, wymieszaj do połączenia.

Do zielonej masy dodaj przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli i dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Następnie dodaj otartą skórkę z cytryny, wymieszaj krótko do połączenia składników. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw na 2 minuty, odsącz na papierowym ręczniku. Obtocz je w łyżeczce mąki, dodaj do ciasta.

Rodzynki możesz zastąpić suszoną żurawiną lub tartymi orzechami. Możesz jednocześnie zrezygnować z dodatku bakalii.

Formę keksową wysmaruj lekko tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei), wlej ciasto, wyrównaj. Zamiast papieru, wysmarowaną tłuszczem formę możesz obsypać bułką tartą.

Ciasto piecz w temp. 180 C (grzaniem góra plus dół bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy.

Upieczone ciasto szpinakowe wyłóż na blat, wystudź i posyp cukrem pudrem. Można udekorować lukrem lub polewą z białej lub gorzkiej czekolady.

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Ciasto szpinakowe z rodzynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *