Ciasto z borówkami

Smaczne i proste do przygotowania ciasto na maślance z borówkami. To ciasto bez potrzeby użycia miksera, które wykonasz w kilka chwil. Ciasto jest idealne na każdą okazję, do popołudniowej kawy w sam raz. Jest puszyste, z rozmaitymi sezonowymi owocami, posypane cukrem smakuje najlepiej. Świetny przepis na ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość.

Do ciasta można wrzucić dowolne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody.. Ciasto to idealna baza pod inne wypieki, można zrezygnować z owoców i np. wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane drobno orzechy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto na maślance z borówkami.

Ciasto z borówkami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • szklanka maślanki
  • 30 g cukru z wanilią
  • 250 g borówek

Dodatkowo do ciasta można dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 30 g cukru z wanilią

Mieszam krótko i dodaję kolejno składniki mokre:

  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 całe jajka
  • szklanka maślanki
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Całość mieszam rózgą kuchenną, krótko, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (dno), zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Do tak przygotowanej formy wlewam ciasto, wtykam w nie równomiernie umyte i osuszone borówki.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka.

Gotowe i wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto z borówkami

2 odpowiedzi na “Ciasto z borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *