Pyszna i aromatyczna zupa ogórkowa z dużą ilością warzyw i mięsa. To zupa, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, smakuje o każdej porze roku. Uwielbiana przez dzieci. Dodatkowy aromat zupy ogórkowej uzyskujemy dzięki przesmażeniu na maśle startych ogórków (przed dodaniem ich do zupy). Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową i najlepszą zupę ogórkową.
Zupa ogórkowa
SKŁADNIKI:
- 7 szklanek bulionu
- 4 podudzia z kurczaka
- 500 g kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 kawałek pora, jasna część
- 2 spore ziemniaki
- 1 mała cebulka
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 4 łyżki śmietanki 12 %
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, odkrawam końce z pietruszki i marchewki, myję pod bieżącą wodą.
Mięso dokładnie myję w zimnej wodzie.
W większym garnku układam mięso, obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewam siedmioma szklankami bulionu. Zagotowuję, następnie zmniejszam moc palnika. Całość gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 12 minut (na średniej mocy palnika).
Obraną cebulę kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż się lekko przypali. Dodaję ją do zupy razem z resztą warzyw (bez ziemniaków) i połową pęczka natki pietruszki. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw.
Zupę przecedzam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości kilka minut. Następnie dodaję ugotowane, oczyszczone z kości mięso oraz marchewkę.
Kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, przesmażam je na łyżce masła. Trwa to kilka minut, często mieszam.
Dodaję do zupy. Zupę gotuję jeszcze kilka minut, zaprawiam śmietaną, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Zupę podaję z koperkiem lub natką.
Smacznego
Domowe smaki najlepsze! Super zupka
🙂👍
Moja ulubiona. Wygląda super.
🙂👍