Zupa ogórkowa

Pyszna i aromatyczna zupa ogórkowa z dużą ilością warzyw i mięsa. To zupa, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, smakuje o każdej porze roku. Uwielbiana przez dzieci. Dodatkowy aromat zupy ogórkowej uzyskujemy dzięki przesmażeniu na maśle startych ogórków (przed dodaniem ich do zupy). Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową i najlepszą zupę ogórkową.

Zupa ogórkowa


SKŁADNIKI:

  • 7 szklanek bulionu
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 500 g kiszonych ogórków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 kawałek pora, jasna część
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietanki 12 %

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram, odkrawam końce z pietruszki i marchewki, myję pod bieżącą wodą.

Mięso dokładnie myję w zimnej wodzie.

W większym garnku układam mięso, obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewam siedmioma szklankami bulionu. Zagotowuję, następnie zmniejszam moc palnika. Całość gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 12 minut (na średniej mocy palnika).

Obraną cebulę kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż się lekko przypali. Dodaję ją do zupy razem z resztą warzyw (bez ziemniaków) i połową pęczka natki pietruszki. Gotuję do lekkiej miękkości warzyw.

Zupę przecedzam. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję do miękkości kilka minut. Następnie dodaję ugotowane, oczyszczone z kości mięso oraz marchewkę.

Kiszone ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach, przesmażam je na łyżce masła. Trwa to kilka minut, często mieszam.

Dodaję do zupy. Zupę gotuję jeszcze kilka minut, zaprawiam śmietaną, w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Zupę podaję z koperkiem lub natką.

Smacznego

4 odpowiedzi na “Zupa ogórkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *