Ekspresowe ślimaczki z makiem

Wspaniała karnawałowa słodka przekąska, błyskawiczna, banalna w przygotowaniu. Potrzebujemy dwóch składników: ciasta francuskiego oraz masy makowej, u mnie wilgotna (ale nie za bardzo, dlatego nadaje się do takich wypieków) i słodka masa makowa Helio.

Kiedy poczęstowałam nimi znajomych usłyszałam, że mini wypiek z makiem jest lepszy niż makowiec, bo ślimaczki przepełnione na bogato wilgotną masą makową, chrupią i świetnie smakują do espresso. Popieram zasłużone pochwały, bo jest szybko i smacznie. Załapały się na Karnawał! 😉

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego 285 g
  • kilka łyżek masy makowej z bakaliami HELIO
  • opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ślimaczków

PRZYGOTOWANIE:

Na blacie rozkładam ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki, smaruję równomiernie masą makową, zwijam jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroję na około 1 cm ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypuję cukrem trzcinowym (opcja).

Piekę w temp. 200 st. C przez 20 minut do zrumienienia. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika.

Smacznego!

Do moich ślimaczków wykorzystałam masę makową z bakaliami HELIO.

 

4 odpowiedzi na “Ekspresowe ślimaczki z makiem”

  1. Fantastyczne! Duuużo maku- do woli;)- a malutko ciasta:) taki makowiec lubię najbardziej, no i niewiele roboty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *