Wspaniała karnawałowa słodka przekąska, błyskawiczna, banalna w przygotowaniu. Potrzebujemy dwóch składników: ciasta francuskiego oraz masy makowej, u mnie wilgotna (ale nie za bardzo, dlatego nadaje się do takich wypieków) i słodka masa makowa Helio.
Kiedy poczęstowałam nimi znajomych usłyszałam, że mini wypiek z makiem jest lepszy niż makowiec, bo ślimaczki przepełnione na bogato wilgotną masą makową, chrupią i świetnie smakują do espresso. Popieram zasłużone pochwały, bo jest szybko i smacznie. Załapały się na Karnawał! 😉
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego 285 g
- kilka łyżek masy makowej z bakaliami HELIO
- opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ślimaczków
PRZYGOTOWANIE:
Na blacie rozkładam ciasto francuskie wyjęte prosto z lodówki, smaruję równomiernie masą makową, zwijam jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroję na około 1 cm ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypuję cukrem trzcinowym (opcja).
Piekę w temp. 200 st. C przez 20 minut do zrumienienia. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika.
Smacznego!
Do moich ślimaczków wykorzystałam masę makową z bakaliami HELIO.
Fajniutkie. Są w piekarniku 😊
Pyszne 💋💋
Fantastyczne! Duuużo maku- do woli;)- a malutko ciasta:) taki makowiec lubię najbardziej, no i niewiele roboty!
Ta wersja francuskich ciasteczek jest jedną z ulubionych 🙂