Tarta rustykalna

Tarta rustykalna (galette) to przepis na idealnie kruche ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców. To prosty przepis na deser z owocami, który idealnie nadaje się na letnie dni. Banalna w przygotowaniu tarta, do której nie potrzebujesz formy a nierówny wygląd brzegów jest wręcz wymagany. Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i truskawkami to świetny pomysł na szybki deser z kruchego ciasta z dodatkiem owoców.

Tarta rustykalna z truskawkami, morelami i śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania brzegów tarty.

OWOCE W SYROPIE:

  • 400 g owoców, u mnie mix: posiekane morele, śliwki i truskawki, mogą być maliny, jagody, jabłka, gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią/cukru waniliowego
  • opcja: 4 truskawki posiekane oraz kilka listów świeżej mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj mąkę pszenną ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimne masło posiekaj nożem na mniejsze kawałki, dodaj do mieszanki mąki z cukrem, siekaj całość nożem. Dodaj dwa żółtka oraz bardzo zimną wodę, szybko zagnieć ciasto. Na początku powstaje kruszonka, jednak po chwili otrzymasz połączone w całość ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą. Ciasto odłóż na 35 minut do lodówki.

Podczas chłodzenia ciasta umyj owoce, wypestkuj i posiekaj na nieduże kawałki.

Owoce włóż do miski, dodaj miód, cukier z wanilią oraz mąkę kukurydzianą. Całość wymieszaj do połączenia, odstaw na bok.

Ciasto wyjmuj z lodówki i rozwałkuj na okrąg. Najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na stolnicy. Ciasto ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika. Blaszkę uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Na środek wyłóż posiekane na kawałki owoce zostawiając wolne brzegi ciasta, które następnie zawiń na owoce (do środka).
Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem, np. przy pomocy pędzelka.

Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Tak przygotowane ciasto włóż na środkową półkę piekarnika i piecz ok. 35 minut aż brzegi ładnie się zarumienią.

Na wystudzone ciasto ułóż resztę posiekanych truskawek. Całość posyp cukrem pudrem.


Smacznego

Tarta rustykalna z owocami

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *