Gołąbki

Jadłam gołąbki w niejednej kuchni i powiem Wam, że ile gospodyń tyle urozmaiceń, podobnie z rosołem czy sałatką jarzynową – podobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej 🙂 Dziś powrót do dzieciństwa, rodzinnej kuchni i zapachu kapusty w domu:)

Różnice jakie zauważam w składnikach i sposobie przygotowania to przede wszystkim:

  • wybór mięsa mielonego: od indyczego po wszelakie rodzaje mięsa wieprzowego czy wołowego, dla mnie najlepsze połączenie kilku rodzajów mięs;
  • jedni dodają ryż, drudzy nie;
  • dodawanie suchego ryżu do mięsa lub uprzednio ugotowanego;
  • przyprawianie: gdy jedni wybiorą tradycyjnie sól i pieprz, liść laurowy i ziele, drudzy dodadzą ulubione zioła i przyprawy, np. paprykę słodką/ostrą, lubczyk, kolendrę;
  • przygotowanie mięsa: jedni podsmażają wcześniej mięso, osobiście zawsze dodaję surowe mięso;
  • sos pomidorowy można przygotować z koncentratu pomidorowego, passaty, przecieru, świeżych pomidorów, soku pomidorowego lub pomidorów z puszki;
  • jedni zagęszczają sos mąką, dodając także śmietanę, inni nie;
  • wybór kapusty: biała lub włoska;
  • niektórzy podsmażają cebulę, inni nie;
  • dodanie bulionu lub wody albo samego soku pomidorowego;
  • znam takich co farsz mięsny przygotowują podobnie jak kotlety mielone – z dodatkiem bułki tartej lub czerstwej namoczonej w mleku;
  • dodawanie do sosu lub farszu tartych bądź posiekanych warzyw, np. marchwi, pietruszki czy pieczarek.

Mimo różnic w sposobie przygotowania zapewne każde danie wychodzi pyszne, przygotowane według własnych preferencji, przyzwyczajeń czy smaków. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na gołąbki z ryżem w aromatycznym sosie pomidorowym.


SKŁADNIKI:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • 900 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 80 g suchego ryżu
  • 6,5 szklanek wody lub bulionu
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek, słodka i ostra papryka
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki śmietany 18 %

PRZYGOTOWANIE:

Kapusta

W dużym i szerokim garnku zagotowuję wodę. Z kapusty odcinam głąb i wkładam do wrzącej wody wycięciem do dołu. Gotuję 12 minut. Po tym czasie odwracam kapustę na drugą stronę i gotuję 7 minut. Odlewam wodę i ostrożnie wyjmuję kapustę z wody, studzę.

Farsz do gołąbków

Ryż gotuję w osolonej wodzie do miękkości, studzę.
Mięso wkładam do miski.
Cebule obieram i kroję w drobniutką kostkę, dodaję do mięsa razem z wystudzonym ryżem. Mięso przyprawiam, mieszam dokładnie, odstawiam na kilka minut na bok.

Sos pomidorowy

W małym garnku na łyżce masła przesmażam pokrojone w drobną kostkę pomidory, przyprawiam lubczykiem, solą i pieprzem. Dodaję startą na małych oczkach marchew, wlewam koncentrat pomidorowy i 1/2 szklanki wody, mieszam.

Zwijanie i gotowanie gołąbków

Z wystudzonej kapusty delikatnie ściągam warstwowo liście, odcinam zgrubienia. Z mięsa tworzę kotlety, układam po jednym w liściu i zwijam. Najpierw zawijam dół liścia ku górze zakrywając mięso, następnie boki i zwijam w rulon ku górze.

Na dnie dużego i szerokiego garnka układam 3 wierzchnie liście kapusty, układam ciasno zwinięte gołąbki, łączeniem do dołu. Wlewam 6 szklanek wody lub bulionu, dodaję liście i ziele. Zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 1,5-3 godziny, do miękkości kapusty. Czas zależy od mocy palnika i grubości kapusty.

Po 40 minutach gotowania gołąbków wlewam sos pomidorowy z tartą marchewką, potrząsam garnkiem, by rozprowadzić dobrze sos, nie mieszam gołąbków.

Gołąbki w sosie pomidorowym przyprawiam do smaku, dodaję cukier puder oraz śmietanę. W tym celu należy odlać niecałą szklankę gorącego sosu pomidorowego, rozprowadzić w niej śmietanę i ostrożnie dodać do sosu w garnku.

Gołąbki najlepiej smakują z ziemniakami z wody, puree oraz mizerią. Odgrzewane każdego dnia są dla mnie coraz lepsze i wyrazistsze w smaku, jak inne potrawy z kapusty. np. bigos.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Gołąbki”

  1. Profesjonalizm.w każdym calu:)
    Ładny opis i zdjęcia. Robię podobne golabki z ugotowanym ryżem.
    Pozdrawiam
    Karola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *