Gotowanie bobu

Przepis na gotowany bób w wodzie (lub na parze) jest prosty i szybki. Bób gotowany to bardzo smaczne danie, które podasz jako samodzielny posiłek lub ciepłą przekąskę. Warto wiedzieć, że łupinka/skórka też jest jadalna. Bób smakuje podany na ciepło i zimno. Możesz polać go pysznym sosem przygotowanym z masła, czosnku oraz świeżo posiekanego koperku lub natki. Bób smakuje z makaronem z dodatkiem posiekanej kiełbasy lub boczku z cebulką (albo porem). Podasz go jako składnik sałatki lub dodatek do obiadu. Bób smakuje także w zupach. Pamiętaj, aby go nie rozgotować. Najlepszy gdy jest lekko twardy i chrupiący. Z gotowanego bobu przygotujesz także pyszne pasty na kanapki. Zapraszam po przepis na gotowany bób.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżego bobu
  • 2 litry wody
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Bób umieść na sicie i dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą.

W garnku zagotuj dwa litry wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp płaską łyżeczkę soli oraz płaską łyżeczkę cukru, wrzuć ostrożnie bób. Z dodatku cukru możesz zrezygnować, jednak cukier sprawia, że bób smakuje intensywniej.

Bardzo mody bób gotuje się dość szybko, po 5-6 minutach możesz sprawdzić czy jest gotowy. Wystarczy wyłowić jedną sztukę, zdjąć łupinkę i sprawdzić czy jest miękki. Powinien być miękki, ale nadal jędrny.

Bób starszy i bardziej mączasty w smaku będzie gotował się od 8 do 12 minut. Po 8 minutach sprawdź jego stopień miękkości. Bardzo stary bób gotuje się dłużej. Warto sprawdzać co jakiś czas stopień miękkości bobu.

Podczas gotowania bobu przykryj go lekko uchyloną pokrywką, od czasu do czasu zamieszaj.

Bób możesz ugotować także w inny sposób. Umyty bób umieść w garnku i zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę cukru. Wodę zagotuj, dosyp płaską łyżeczkę soli. Bób gotuj na średniej mocy palnika, pod lekko uchyloną pokrywką przez 15-20 minut. Kontroluj stopień miękkości po 12-15 minutach.

Ugotowany bób wyłów na sito i przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Łupinka lekko się zmarszczy.

Bób gotowany w wodzie podawaj jako samodzielne danie/przekąskę. Możesz podać go także z dodatkiem masła i czosnku bądź z makaronem i kiełbasą (lub boczkiem) z cebulką/porem. Danie z bobu posyp wtedy świeżymi ziołami, np. koperkiem lub natką.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Gotowanie bobu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *