Roladki z tortilli z pysznym kremowym serkiem i wędzonym łososiem to super prosta i efektowna przekąska w ciągu dnia, na imprezę lub przystawka serwowana na zimno. Może stanowić idealny dodatek do śniadania, kolacji, wzbogacić przekąski szwedzkiego stołu. Roladki z tortilli z łososiem z kremowym serkiem, świeżym siekanym koperkiem, rukolą i sokiem z cytryny. Łosoś owinięty został plecami tortilli, jednak śmiało sięgnąć możesz po naleśniki, w które zawiniesz cały pyszny farsz. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na roladki z tortilli.
SKŁADNIKI:
- 2 placki tortilli
- 150 g łososia wędzonego na zimno (w plastrach)
- 150 g serka śmietankowego, np. serek puszysty Almette
- garść posiekanego koperku
- garść rukoli
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przystawkę zaczynam od rozłożenia na desce placków tortilli. Smaruję je równomiernie kremowym serkiem, posypuję posiekanym koperkiem.
Na tortilli rozkładam kawałki łososia, posypuję rukolą i polewam po jednej łyżce soku z cytryny na każdy placek. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu czarnego lub kolorowego.
Roladki zawijam wzdłuż w rulony. Tak przygotowane rulony owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki.
Przed podaniem rulony z tortilli i łososia kroję w plastry, dekoruję koperkiem, bazylią bądź rukolą. Aby dodać kolorów na talerzu warto dodać kilka pomidorków koktajlowych lub ułożyć kolorowe posiekane w paski papryki.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni