Roladki z tortilli i łososia

Roladki z tortilli z pysznym kremowym serkiem i wędzonym łososiem to super prosta i efektowna przekąska w ciągu dnia, na imprezę lub przystawka serwowana na zimno. Może stanowić idealny dodatek do śniadania, kolacji, wzbogacić przekąski szwedzkiego stołu. Roladki z tortilli z łososiem z kremowym serkiem, świeżym siekanym koperkiem, rukolą i sokiem z cytryny. Łosoś owinięty został plecami tortilli, jednak śmiało sięgnąć możesz po naleśniki, w które zawiniesz cały pyszny farsz. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na roladki z tortilli.

SKŁADNIKI:

  • 2 placki tortilli
  • 150 g łososia wędzonego na zimno (w plastrach)
  • 150 g serka śmietankowego, np. serek puszysty Almette
  • garść posiekanego koperku
  • garść rukoli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przystawkę zaczynam od rozłożenia na desce placków tortilli. Smaruję je równomiernie kremowym serkiem, posypuję posiekanym koperkiem.

Na tortilli rozkładam kawałki łososia, posypuję rukolą i polewam po jednej łyżce soku z cytryny na każdy placek. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu czarnego lub kolorowego.

Roladki zawijam wzdłuż w rulony. Tak przygotowane rulony owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki.

Przed podaniem rulony z tortilli i łososia kroję w plastry, dekoruję koperkiem, bazylią bądź rukolą. Aby dodać kolorów na talerzu warto dodać kilka pomidorków koktajlowych lub ułożyć kolorowe posiekane w paski papryki.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *