Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem.
Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni 🙂
Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- płaska łyżka cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka maku
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
W miseczce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem trzcinowym i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony – paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut.
Smacznego:)
Idealna chlebowa przekąska. Lubię takie paluszki:)