Połączenie ze sobą (kto by pomyślał?) passaty, majonezu i słodkiej konfitury dało tyle radości, że do chrupiących domowych nuggetsów nie mogliśmy się jej wręcz oprzeć! Salsa ze stołu zniknęła baaardzo szybko. Nie dziwię się, udała mi się 😉
Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek, wszelakich przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów.
Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek.
Składniki:
- 500 g passaty
- 2,5 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej
- szczypta soli i pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki mielonej curry
Przygotowanie salsy:
W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka masa.
Smacznego 🙂