Grzanki z wędzonym karmazynem

Nadmorskie śniadanie się dziś kłania. Wędzony karmazyn jak znalazł na śniadanie czy kolację. Nad morzem można wybierać w wędzonych rybach, tu plus. Jednak sprawdzi się łatwo dostępna makrela lub inna wędzona ryba, za którą przepadacie. Ot wielkie mi co! Kanapki na blogu 🙂 bardziej pomysł niż konkretny przepis. Jest proste, takie polskie, tradycyjne śniadanie – kanapki. Ale nie byle jakie:) plus pozdrowienia 😉

Grzanki z razowego pieczywa, krótko przesmażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. Jak ulał pasują tu do wędzonej ryby i jajka na twardo. Jeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych, pomidora „bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy. Wzbogaci smak, kalorii doda. Fajnym pomysłem jest też dodatek chrzanu, preferujemy ostrość, która podkreśla smak ryby. Koper, rzodkiewka, małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie bogato, je się też przecież oczami 😉 Kolorowo wypełniony talerz plus zdrowa wędzona ryba to dopełnienie nadmorskiego porannego widoku.

SKŁADNIKI:

  • kilka kromek razowego chleba, może być każdy inny
  • jajka ugotowane na twardo
  • wędzona ryba
  • dodatki: pomidory, ogórki świeże, małosolne, kiszone, rzodkiewka
  • masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu lub chrzan

PRZYGOTOWANIE:

Kromki przesmażam z obu stron na suchej patelni. Smaruję masłem lub/i sosem majonezowo-smakowym.

Układam rybę, dodatki i mam.

Śniadanie smaczne, proste i zdrowe gotowe! SMACZNEGO 🙂

Jedna odpowiedź do “Grzanki z wędzonym karmazynem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *