Gulasz drobiowy w sosie korzennym

Gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pomidorów i serka mascarpone w aromatycznym sosie korzennym na bazie m.in.: cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Pyszny i prosty obiad dla każdego. Przygotujesz go także z innymi dodatkami np. bakłażanem, dynią, cukinią, a nawet owocami – śliwkami lub morelami. Sekret soczystego mięsa to długie marynowanie – w tym celu wybierz jak najświeższe mięso. Danie, które podasz zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, kaszą, makaronem.

Gulasz drobiowy w sosie korzennym:

  • to obiad, który przygotujesz przez cały rok, w kilka chwil i z łatwo dostępnych składników;
  • to aromatyczne i bardzo smaczne danie na bazie przypraw korzennych;
  • obiad, którego głównym składnikiem może być mięso wołowe lub wieprzowe, np. z kawałka łopatki wieprzowej;
  • gulasz z mięsa drobiowego przygotujesz szybciej niż z innych wymagających dłuższego czasu duszenia mięsa.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki oliwy

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • po ¼ łyżeczki: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka, oregano
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka vegety natur
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Gulasz drobiowy zaczynam od umycia, osuszenia i zamarynowania mięsa.

Filety kroję w kostkę, układam w misce, przyprawiam mieszanką przypraw, dodaję łyżeczkę soku z cytryny i polewam 4 łyżkami oleju, mieszam dokładnie.

Mięso w marynacie odstawiam pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia w większej patelni rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną drobno cebulę, paprykę i czosnek. Po 1 minucie dodaję mięso, smażę aż filety równomiernie zmienią kolor na jasny, wtedy dorzucam posiekane w kostkę pomidory oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Potrawę smażę kilkanaście minut aż mięso straci surowość, co jakiś czas mieszam. Pod koniec smażenia dodaję serek mascarpone, mieszam, chwilę smażę. Gulasz drobiowy w sosie w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podaję z puree ziemniaczanym, sałatą i warzywami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *