Gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pomidorów i serka mascarpone w aromatycznym sosie korzennym na bazie m.in.: cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Pyszny i prosty obiad dla każdego. Przygotujesz go także z innymi dodatkami np. bakłażanem, dynią, cukinią, a nawet owocami – śliwkami lub morelami. Sekret soczystego mięsa to długie marynowanie – w tym celu wybierz jak najświeższe mięso. Danie, które podasz zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, kaszą, makaronem.
Gulasz drobiowy w sosie korzennym:
- to obiad, który przygotujesz przez cały rok, w kilka chwil i z łatwo dostępnych składników;
- to aromatyczne i bardzo smaczne danie na bazie przypraw korzennych;
- obiad, którego głównym składnikiem może być mięso wołowe lub wieprzowe, np. z kawałka łopatki wieprzowej;
- gulasz z mięsa drobiowego przygotujesz szybciej niż z innych wymagających dłuższego czasu duszenia mięsa.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej papryki
- 2 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki oliwy
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- po ¼ łyżeczki: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka, oregano
- sól, pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka vegety natur
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Gulasz drobiowy zaczynam od umycia, osuszenia i zamarynowania mięsa.
Filety kroję w kostkę, układam w misce, przyprawiam mieszanką przypraw, dodaję łyżeczkę soku z cytryny i polewam 4 łyżkami oleju, mieszam dokładnie.
Mięso w marynacie odstawiam pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia w większej patelni rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną drobno cebulę, paprykę i czosnek. Po 1 minucie dodaję mięso, smażę aż filety równomiernie zmienią kolor na jasny, wtedy dorzucam posiekane w kostkę pomidory oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Potrawę smażę kilkanaście minut aż mięso straci surowość, co jakiś czas mieszam. Pod koniec smażenia dodaję serek mascarpone, mieszam, chwilę smażę. Gulasz drobiowy w sosie w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z puree ziemniaczanym, sałatą i warzywami.
Smacznego.