Pyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa.
SKŁADNIKI:
- 1,250 ml bulionu
- ½ cukinii
- ¼ selera
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- sól, pieprz, lubczyk suszony do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 4 łyżki śmietanki 30 %
PRZYGOTOWANIE:
W garnku o pojemności 2,5 – 3 l rozgrzewam łyżkę masła klarowanego.
Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw.
Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce cukinię oraz soczewicę.
Gdy warzywa będą miękkie wlewam śmietankę i przyprawiam zupę do smaku. Przed podaniem wsypuję łyżeczkę świeżego koperku.
Smacznego 🙂