Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili.

Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny.

W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek.

Składniki:

  • 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki
  • 3 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 500 g pieczarek
  • 5 dużych podgrzybków
  • przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne:
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe
  • kolendra i kminek w ziarenkach
  • masło klarowane
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
  • świeży koperek

Jak przyrządzić?

Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut.

W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś na średnim ogniu.

Na osobnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pokrojone w plasterki grzyby, dopraw solidnie lubczykiem, majerankiem i pieprzem.

Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.

Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:)

Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może to być mąka pszenna).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *