Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili.
Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny.
W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek.
Składniki:
- 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki
- 3 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 ogórki kiszone
- 500 g pieczarek
- 5 dużych podgrzybków
- przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne:
- sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe
- kolendra i kminek w ziarenkach
- masło klarowane
- mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
- świeży koperek
Jak przyrządzić?
Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś 10 minut.
W większym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, lekko podduś na średnim ogniu.
Na osobnej patelni podsmaż na klarowanym maśle pokrojone w plasterki grzyby, dopraw solidnie lubczykiem, majerankiem i pieprzem.
Gdy zmiękną dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:)
Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może to być mąka pszenna).
Smacznego 🙂