Aromatyczny gulasz z cukinii i kiełbasy bawarskiej to świetny pomysł na danie obiadowe. Gulasz z dodatkiem warzyw, bulionu i pomidorów podasz do pieczywa, grzanek, ryżu, makaronu, kasz.. Prosty i pyszny w przygotowaniu gulasz warzywny z białą kiełbasą, którą możesz zastąpić kiełbasą zwyczajną, parówkami bądź kawałkami mięsa z piersi kurczaka. Gulasz lekko pikantny i wyrazisty w smaku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z cukinii i białej kiełbasy.
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie – 940 g
- 1 duża cebula – 210 g
- 3 białe kiełbaski bawarskie
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 500 ml bulionu
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, lubczyk
PRZYGOTOWANIE:
Gulasz zaczynam od pokrojenia składników w kostkę.
Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę. Możesz użyć cebuli żółtej, białej lub czerwonej. Na trzech łyżkach oliwy podsmażam posiekaną cebulę. Smażę ją na średniej mocy palnika przez 5 minut.
Umytą paprykę oczyszczam z gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Paprykę czerwoną możesz zastąpić zieloną lub żółtą. Obrany czosnek kroję w kosteczkę (można też przecisnąć przez praskę).
Kiełbaski bawarskie kroję w niezbyt cienkie talarki. Posiekane kiełbaski dokładam do cebuli na patelni, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Całość przyprawiam solą i pieprzem, smażę około 10 minut.
Porada. Do smażonej kiełbasy, cebuli i papryki na patelni możesz dodać posiekaną ostrą papryczkę (jeśli danie ma być w wersji pikantnej).
Cukinię myję, odkrawam końce i kroję w kostkę.
Do sporego garnka wkładam podsmażoną kiełbasę z warzywami z patelni. Dodaję posiekaną cukinię, wlewam dwie szklanki bulionu (500 ml).
Gulasz gotuję na średniej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie wlewam 400 ml pomidorów krojonych z puszki, przyprawiam. Gotuję kilka minut.
Gotowy gulasz doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie oregano i lubczykiem.
Gulasz z cukinii i kiełbasek bawarskich smakuje podany z ryżem, kaszą, makaronem bądź pieczywem.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni