Gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka z czerwoną papryką i tartą marchewką na bulionie. Aromatyczny szybki gulasz z dodatkiem cebuli, czosnku oraz śmietanki. Gulasz podasz z makaronem, ryżem, kaszą. Smakuje posypany parmezanem, udekorowany natką, bazylią, rukolą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz z kurczaka. Opis kroku po kroku wraz ze zdjęciami.

Gulasz z piersi kurczaka z marchewką i papryką 


SKŁADNIKI:

  • 500 g piersi kurczaka – 1 podwójna pierś
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule – do 150 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu – 1 szklanka
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


Porady do przepisu:

  • Oliwę można zastąpić olejem rzepakowym / z pestek winogron / masłem klarowanym.
  • Czerwoną paprykę można zastąpić papryką żółtą.
  • Jeśli nie masz delikatnego bulionu warzywnego wlej szklankę wody.
  • Śmietankę kremówkę 30% lub 36% można zastąpić śmietanką 12%, 18%.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj warzywa.

Na pierwszym etapie przygotuj warzywa:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule – do 150 g
  • 3 ząbki czosnku

Dwie marchewki, dwie cebule i trzy ząbki czosnku obierz. Czosnek i cebule posiekaj w drobną kostkę. Czosnek można przecisnąć przez praskę.

Umytą paprykę posiekaj w drobną kostkę.

Z marchewki odetnij końce, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2. Umyj i oczyść mięso.

500 g mięsa z piersi kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w niewielką kostkę.

Krok 3. Podsmaż cebule, czosnek i paprykę.

W szerszym garnku rozgrzej cztery łyżki oliwy. Na małej mocy palnika przesmaż cebulę. Gdy delikatnie się zeszkli dodaj posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Smaż minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż do pięciu minut, mieszaj.

Krok 4. Dodaj resztę składników.

Gdy papryka delikatnie zmięknie dodaj tartą marchewkę.

Smaż pięć minut, dodaj posiekane w kostkę mięso, zamieszaj.

Gdy podsmażysz mięso i zmieni kolor na jasny wlej szklankę bulionu, dopraw.

Całość gotuj 15 minut na średniej mocy palnika. Czasem zamieszaj.

Krok 5. Wlej śmietankę, dopraw, podawaj jak lubisz.

Pod koniec gotowania gulaszu wlej trzy łyżki śmietanki, ewentualnie dopraw do smaku.

Gulasz podawaj z ryżem, makaronem lub kaszą. Smakuje także z puree ziemniaczanym i sałatką z rukoli. Danie udekoruj świeżymi ziołami: natką, rukolą, listkami bazylii.


Smacznego

Gulasz z piersi kurczaka z tartą marchewką i papryką w  aromatycznym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *