Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem smażone na chrupko z pieczarkami, porem, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Pyszny i aromatyczny farsz pieczarkowy z dodatkiem gałki muszkatołowej. Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym podasz jako kompletne danie obiadowe (możesz polać je sosem pomidorowym), kolację, a nawet przekąskę w ciągu dnia. Smakują na ciepło i zimno. Możesz podawać je z sosem pomidorowym lub czosnkowym, posypane dodatkowo świeżą natką pietruszki. Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to także propozycja na ciepłą przekąskę na imprezę lub jedno z dań wigilijnych, np. do czerwonego barszczu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym. Opis krok po kroku wraz ze zdjęciami oraz wiele porad.

Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem


SKŁADNIKI:

  • 6 naleśników
  • 2 pory – jasna część – 130 g
  • 250 g pieczarek
  • 100 ml mleka
  • 130 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka masła klarowanego

Uwagi do przepisu:

Przepis jest na sześć faszerowanych naleśników. Naleśniki o średnicy 23 cm. Zobacz mój przepis na naleśniki. Nadmiar naleśników posmaruj dżemem lub serem i podawaj na słodko.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj warzywa.

Umyj warzywa. Pora przekrój wzdłuż na cztery, posiekaj drobno.

Porada. Por można zastąpić jedną, dużą cebulą.

Umyte i oczyszczone pieczarki możesz dodatkowo obrać. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

Krok 2. Usmaż pora i pieczarki.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i delikatnie zeszklij posiekane w kostkę pory.

Po kilku minutach gdy por delikatnie zmięknie dodaj starte pieczarki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3. Wlej mleko.

Po 15 minutach, na patelnię wlej 100 ml mleka oraz wsyp posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość zamieszaj, smaż 5 minut na średniej mocy palnika.

Patelnię z farszem odstaw do przestudzenia.

Krok 4. Zetrzyj żółty ser.

W czasie gdy farsz stygnie zetrzyj 130 g żółtego sera (na dużych oczkach).

Porada. Żółty ser można zamienić na parmezan lub cheddar.

Krok 5. Połącz wszystkie składniki.

Do wystudzonego farszu pieczarkowego wbij jedno całe jajko oraz wsyp starty ser. Całość wymieszaj.

Farsz dopraw solą, pieprzem oraz większą szczyptą gałki muszkatołowej.

Porada. Jeśli chcesz zaostrzyć smak farszu możesz wsypać większą szczyptę ostrej papryki.

Krok 5. Faszeruj naleśniki, smaż.

Naleśniki rozkładaj kolejno na talerzu, smaruj farszem, zawijaj w rulony.

Naleśniki smaż na maśle klarowanym lub oleju z obu stron na złoto.

Porada. Możesz posypać je tartym serem i zapiekać w piekarniku przez około 25 minut. Jeśli zdecydujesz się na zapiekane naleśniki wstaw je na blaszcze na środkową półkę piekarnika. Uprzednio rozgrzej piekarnik do 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Naleśniki możesz podawać z przesmażonymi talarkami pieczarek posypane natką pietruszki i szczypiorkiem. Smakują także polane sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smakują na ciepło i zimno.


Smacznego

Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem

4 odpowiedzi na “Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem”

  1. Wszystko opisane dokładnie. Cudownie 😊
    Skorzystam dziś z przepisu, tylko najpierw zakupy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *