Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki smażone na chrupko z pieczarkami, porem, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Pyszny i aromatyczny farsz pieczarkowy z dodatkiem gałki muszkatołowej. Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym podasz jako kompletne danie obiadowe (możesz polać je sosem pomidorowym), kolację, a nawet przekąskę w ciągu dnia. Smakują na ciepło i zimno. Możesz podawać je z sosem pomidorowym lub czosnkowym, posypane dodatkowo świeżą natką pietruszki. Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem to także propozycja na ciepłą przekąskę na imprezę lub jedno z dań wigilijnych, np. do czerwonego barszczu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na naleśniki z farszem z pieczarek, pora i żółtego sera.

Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem


SKŁADNIKI:

  • 6 naleśników
  • 2 pory – jasna część – 130 g
  • 250 g pieczarek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 100 ml mleka
  • 130 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, większa szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka masła klarowanego

Przepis jest na sześć faszerowanych naleśników. Naleśniki o średnicy 23 cm. Zobacz mój przepis na naleśniki. Nadmiar naleśników posmaruj dżemem lub serem i podawaj na słodko.


PRZYGOTOWANIE:

Umyj warzywa. Pora przekrój wzdłuż na cztery, posiekaj drobno.

Umyte pieczarki możesz dodatkowo obrać lub nie. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i delikatnie zeszklij posiekane pory.

Po kilku minutach dodaj starte pieczarki. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po 15 minutach, na patelnię wlej 100 ml mleka oraz wsyp posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość zamieszaj, smaż 5 minut na średniej mocy palnika.

Patelnię z farszem odstaw do przestudzenia.

W tym czasie zetrzyj na dużych oczkach 130 g żółtego sera.

Do wystudzonego farszu pieczarkowego wbij jedno całe jajko, wsyp tarty ser, wymieszaj.

Farsz dopraw solą, pieprzem oraz większą szczyptą gałki muszkatołowej.

Naleśniki układaj na talerzu, smaruj farszem, zawijaj w rulony.

Naleśniki smaż na maśle klarowanym lub oleju z obu stron na złoto.

Porada. Możesz posypać je tartym serem i zapiekać w piekarniku przez około 25 minut. Ustaw 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Naleśniki możesz podawać z przesmażonymi talarkami pieczarek posypane natką pietruszki i szczypiorkiem. Smakują także polane sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Smacznego

Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem

2 odpowiedzi na “Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *