Grecja jest jednym z największych producentów oliwek i oliwy na świecie. Jada się je razem z dużymi ilościami warzyw, ale nie tylko. Więc jeśli już sałatka to koniecznie z warzywami i oliwkami polana oliwą.
Sałatka pachnie i smakuje świeżością. Oliwki dodają lekkiej pikanterii, przełamane pomidorkami i ogórkiem, które dodatkowo wzbogaca także słona feta. Jak widzę taką sałatkę od razu myślę o maślanej bagietce:) którą dodatkowo maczam w powstałym w sałatce sosie.
Bo wszystko to otulone jest sosem na bazie oliwy, octu winnego, przypraw, świeżej natki. Dopełnieniem są już tylko zioła i pieprz.
Taka sałatka powinna znaleźć się na każdej dobrej imprezie 🙂
Składniki:
- 3 pomidory – malinowe lub 2 pomidory bawole serce
- 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości)
- kilkanaście czarnych oliwek
- 150 g sera feta
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- świeża natka pietruszki i świeże oregano – nieduża garstka tego i tego
- połowa pęczka listków świeżej mięty
- pieprz do smaku
- opcjonalnie – szczypta drobnej soliPrzygotowanie:
- Warzywa dokładnie myjemy, pomidory kroimy w kostkę, ogórka w plasterki lub kostkę, cebulę w cienkie talarki
- natkę siekamy drobno
- w misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy fetę, oliwki, doprawiamy do smaku.
Smacznego greckiego 🙂