W naszym domu od czasu do czasu pojawia się tradycyjna pierś kurczaka smażona w panierce lub samych ziołach. Z pewnością sami wiecie jak łatwo ją przesmażyć i przesuszyć podczas smażenia. Można temu zapobiec 🙂
Moją sprawdzoną od zawsze radą i sposobem na soczystego kurczaka jest jego uprzednie zamarynowanie. To krok konieczny, dzięki któremu mięso jest soczyste i wspaniale smakuje.
Krok 1:
Mięso kurczaka myję w zimnej, wręcz lodowatej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem.
Krok 2:
Do marynaty na podwójną pierś używam sprawdzonego sposobu z dawno przeczytanej gazety:
- wyciśnięty sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, pieprz i sól – nacieramy nią dobrze drób i zostawiamy na min. 30 minut w lodowce;
- marynuję w oleju rzepakowym i przyprawach, dobrze wcieram marynatę, zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.
A Wy znacie inne sposoby na soczystego kurczaka? 🙂