Jabłka w cieście

Pyszne i szybkie w przygotowaniu jabłka w cieście to super pomysł na ciepłe drugie śniadanie, podwieczorek.lub deser posypany cukrem pudrem. Bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Idealne na ciepło lub zimno, dla całej rodziny. Przygotujesz je w kilka chwil z prostego ciasta naleśnikowego. Składniki zazwyczaj wszyscy mamy pod ręką, bowiem są to łatwo dostępne produkty. Zapraszam po sprawdzony i najlepszy przepis na jabłka w cieście.

Jabłka w cieście


SKŁADNIKI:

  • 2 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto. Mieszam mikserem lub rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto odstawiam na 20 minut, by odpoczęło.

Jabłka myję, wydrążam środek za pomocą specjalnego urządzenia.

Przed samym smażeniem obieram jabłka i kroję w plastry o grubości niecałego 1 cm.

Każdy kawałek moczę z dwóch stron w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe jabłka odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Jabłka w cieście”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *