Jajka faszerowane szynką i papryką

Jajka faszerowane szynką, papryką i kiszonym ogórkiem to super szybka przekąska, którą podasz na wiele okazji, w tym na wielkanocne śniadanie. Jajka faszerowane to uniwersalna przekąska na zimno z wieloma dodatkami. Jajka faszerowane możesz bowiem podać z posiekaną papryką kolorową, ogórkami konserwowymi, pieczarkami, a nawet rzodkiewką lub awokado. Jajka faszerowane szynką możesz udekorować na talerzu szczypiorkiem, rzeżuchą, koperkiem lub dowolnymi kiełkami. Zapraszam po szybki i bardzo smaczny przepis na jajka faszerowane szynką z warzywami.

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g posiekanej drobno szynki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • płaska łyżka ostrej musztardy
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 kiszony ogórek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotuję na twardo, studzę i przekrawam wzdłuż na pół. Układam na talerzu lub półmisku. Paprykę kroję w drobną kostkę.

W misce mieszam majonez, musztardę, posiekaną w drobną kostkę: szynkę i kiszonego ogórka. Dodaję pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Porada. Czerwoną paprykę możesz zastąpić żółtą lub zieloną, zaś ogórka kiszonego – konserwowym.

Tak przygotowanym farszem dekoruję połówki jajek. Jajka faszerowane szynką i papryką posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz rzeżuchą.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Jajka faszerowane szynką i papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *