Jajka faszerowane szynką, papryką i kiszonym ogórkiem to super szybka przekąska, którą podasz na wiele okazji, w tym na wielkanocne śniadanie. Jajka faszerowane to uniwersalna przekąska na zimno z wieloma dodatkami. Jajka faszerowane możesz bowiem podać z posiekaną papryką kolorową, ogórkami konserwowymi, pieczarkami, a nawet rzodkiewką lub awokado. Jajka faszerowane szynką możesz udekorować na talerzu szczypiorkiem, rzeżuchą, koperkiem lub dowolnymi kiełkami. Zapraszam po szybki i bardzo smaczny przepis na jajka faszerowane szynką z warzywami.
SKŁADNIKI:
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g posiekanej drobno szynki
- 2 czubate łyżki majonezu
- płaska łyżka ostrej musztardy
- ½ czerwonej papryki
- 1 kiszony ogórek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotuję na twardo, studzę i przekrawam wzdłuż na pół. Układam na talerzu lub półmisku. Paprykę kroję w drobną kostkę.
W misce mieszam majonez, musztardę, posiekaną w drobną kostkę: szynkę i kiszonego ogórka. Dodaję pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Farsz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Porada. Czerwoną paprykę możesz zastąpić żółtą lub zieloną, zaś ogórka kiszonego – konserwowym.
Tak przygotowanym farszem dekoruję połówki jajek. Jajka faszerowane szynką i papryką posypuję świeżo posiekanym szczypiorkiem oraz rzeżuchą.
Smacznego.
To coś dla mnie takie smakołyki to ja uwielbiam
To coś dla mnie takie smakołyki to ja uwielbiam