Jajko sadzone

Jajko sadzone to jedna z lepszych wersji podania jajek. Jajko sadzone podawaj ze świeżo skrojonym koperkiem lub szczypiorkiem. Tradycyjne jajko przyrządzane na śniadanie do pieczywa lub dodatek do ziemniaków (tłuczonych, puree lub ziemniaków pieczonych). Jajko sadzone z płynnym żółtkiem, doprawione klasycznie solą i pieprzem to idealna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodaj warzywa świeże lub marynowane, bagietkę / chleb pełnoziarnisty / grzanki / tosty.  Zapraszam po prosty przepis na tradycyjne jajko sadzone.

Jajko sadzone


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • sól, pieprz

Do podania koperek lub szczypior, pieczywo / grzanki

PRZYGOTOWANIE:

Jajko rozbijam do szklanki. Mam wtedy pewność, że żółtko nie rozpłynie się.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz – na każde jedno jajko przypada jedna mała łyżeczka masła klarowanego lub oleju.

Na małej patelni rozgrzewam tłuszcz, wlewam jajko ze szklanki. Zmniejszam moc palnika na średni lub mniejszy. Smażę jajko. Doprawiam solą i pieprzem.

Porada. Aby jajko miało ładny, równomierny kształt możesz użyć foremki w kształcie większego koła przeznaczonego do smażenia na patelni.

Jajko smażę do momentu aż białko z wierzchu ładnie się zetnie a brzegi delikatnie zarumienią. Nie przewracam jajka na drugą stronę, nie ma takiej potrzeby.

Gotowe jajko sadzone przekładam łopatką na talerz, posypuję świeżym koperkiem.

Jajko sadzone podaję gorące, od razu z dowolnymi dodatkami, np. ziemniakami lub grzankami / bagietką.

Smacznego

Jajko sadzone

3 odpowiedzi na “Jajko sadzone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *