Zapiekanka makaronowa z szynką

Smaczna, aromatyczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z szynką i papryką w kremowym sosie. Zapiekanka z dodatkiem sera cheddar i mozzarella. Zapiekanka w tej wersji to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny oraz potrawę na Sylwester. Zapiekankę podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych sałat z winegretem. Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa i mięsa, a makaron z sosem potraktować jako bazę. Zapiekanka smakuje odgrzana w piekarniku pod przykryciem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową z szynką (krok po kroku) oraz kilka ciekawych porad.

Zapiekanka makaronowa z szynką


SKŁADNIKI:

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g ulubionej szynki
  • 150 g cheddara
  • 100 g mozzarelli – 1 kulka
  • 1 jajko
  • 2 cebule – 180 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka – 230 g
  • ¾ szklanki śmietanki do zupy 12% – 140 ml
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia

Uwagi do przepisu:

Waga warzyw przed obraniem.
Waga makaronu przed ugotowaniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedź na sicie.

Porada. Do zapiekanki użyłam makaronu penne, z powodzeniem możesz zastąpić go makaronem typu świderki, kolanka, muszelki.

Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno.

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój razem z szynką w niedużą kostkę. Korzystam z szynki w plastrach, można użyć szynki w kawałku.

Na patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy lub oleju, np. rzepakowego.

Na tłuszczu przesmaż cebulę, czosnek i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i lubczykiem. Warzywa smaż na niższej mocy palnika przez 15 minut, od czasu do czasu zamieszaj.

Porady

  1. Do zapiekanki możesz wykorzystać dowolny kolor papryki.
  2. Smak zapiekanki wzbogacisz dodając małą cukinię pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami na patelni.
  3. Cebule możesz zastąpić większym kawałkiem pora – jasną częścią.
  4. Do zapiekanki możesz także dodać parmezan, wymieszaj go wtedy z cheddarem pół na pół.
  5. Szynkę można pominąć zastępując ją kawałkami podsmażonej piersi z kurczaka lub mięsem mielonym.
  6. Do zapiekanki możesz użyć ¾ szklanki mleka lub śmietanki 12%, 18%, 30%.

Kulkę mozzarelli posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o ser cheddar, używam już startego.

W większej misce wymieszaj makaron z warzywami z patelni. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, zamieszaj.

W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę makaronu z warzywami, rozłóż połowę pokrojonej szynki, połowę sera cheddar i mozzarelli.

Przykryj drugą (ostatnią) połową makaronu z warzywami, posyp równomiernie resztą szynki i mieszanki serów (cheddar i mozzarella).

Do ¾ szklanki śmietanki 12% (można zastąpić mlekiem lub śmietanką 18%, 30%) wbij jedno całe jajko, wymieszaj widelcem. Mieszanką śmietanki i jajka polej makaron z warzywami i szynką.

Zapiekankę wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół.

Jeśli zapiekanka podpieka się za mocno, zmniejsz moc w piekarniku lub naczynie z zapiekanką połóż półkę niżej.

Zapiekankę podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych sałat z winegretem. Udekoruj natką pietruszki lub bazylią.

Smacznego

Smaczna, aromatyczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z szynką i papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *