Smaczna, aromatyczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z szynką i papryką w kremowym sosie. Zapiekanka z dodatkiem sera cheddar i mozzarella. Zapiekanka w tej wersji to ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny oraz potrawę na Sylwester. Zapiekankę podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych sałat z winegretem. Do zapiekanki możesz dodać inne warzywa i mięsa, a makaron z sosem potraktować jako bazę. Zapiekanka smakuje odgrzana w piekarniku pod przykryciem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową z szynką (krok po kroku) oraz kilka ciekawych porad.
Zapiekanka makaronowa z szynką
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu penne
- 200 g ulubionej szynki
- 150 g cheddara
- 100 g mozzarelli – 1 kulka
- 1 jajko
- 2 cebule – 180 g
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka – 230 g
- ¾ szklanki śmietanki do zupy 12% – 140 ml
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk
- 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Uwagi do przepisu:
Waga warzyw przed obraniem.
Waga makaronu przed ugotowaniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Odcedź na sicie.
Porada. Do zapiekanki użyłam makaronu penne, z powodzeniem możesz zastąpić go makaronem typu świderki, kolanka, muszelki.
Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój razem z szynką w niedużą kostkę. Korzystam z szynki w plastrach, można użyć szynki w kawałku.
Na patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy lub oleju, np. rzepakowego.
Na tłuszczu przesmaż cebulę, czosnek i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i lubczykiem. Warzywa smaż na niższej mocy palnika przez 15 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
Porady
- Do zapiekanki możesz wykorzystać dowolny kolor papryki.
- Smak zapiekanki wzbogacisz dodając małą cukinię pokrojoną w kostkę i przesmażoną razem z warzywami na patelni.
- Cebule możesz zastąpić większym kawałkiem pora – jasną częścią.
- Do zapiekanki możesz także dodać parmezan, wymieszaj go wtedy z cheddarem pół na pół.
- Szynkę można pominąć zastępując ją kawałkami podsmażonej piersi z kurczaka lub mięsem mielonym.
- Do zapiekanki możesz użyć ¾ szklanki mleka lub śmietanki 12%, 18%, 30%.
Kulkę mozzarelli posiekaj na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o ser cheddar, używam już startego.
W większej misce wymieszaj makaron z warzywami z patelni. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, zamieszaj.
W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę makaronu z warzywami, rozłóż połowę pokrojonej szynki, połowę sera cheddar i mozzarelli.
Przykryj drugą (ostatnią) połową makaronu z warzywami, posyp równomiernie resztą szynki i mieszanki serów (cheddar i mozzarella).
Do ¾ szklanki śmietanki 12% (można zastąpić mlekiem lub śmietanką 18%, 30%) wbij jedno całe jajko, wymieszaj widelcem. Mieszanką śmietanki i jajka polej makaron z warzywami i szynką.
Zapiekankę wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół.
Jeśli zapiekanka podpieka się za mocno, zmniejsz moc w piekarniku lub naczynie z zapiekanką połóż półkę niżej.
Zapiekankę podawaj jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych sałat z winegretem. Udekoruj natką pietruszki lub bazylią.
Smacznego
Smaczna, aromatyczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z szynką i papryką.