Kaczkę pod każdą postacią i dodatkami (dziś z figami) – uwielbiam! Słodki smak, rozpływające się w ustach mięso, nie można odmówić! 😉
Najczęściej wybieram kawałki kaczki, marynuję i piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej.
Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne.
Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem.
SKŁADNIKI:
- 4 kacze udka
- 2 figi
- 1 jabłko
- sól, kolorowy pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek
- miód lub syrop z agawy
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy – oprócz miodu lub syropu, odstawiamy na noc.
Następnego dnia mięso smaruję niewielką ilością miodu lub syropu i przesmażam skórą do dołu na gorącym oleju. W razie konieczności ponownie przyprawiam. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewam powstały na patelni sos.
Piekę mięso w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra plus dół, co 15-20 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne.
Na początku pieczemy około 30-40 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową lub pokrywką od naczynia), następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do końca bez przykrycia do miękkości mięsa. Niecałe 20 minut przed końcem dodaję przekrojone na pół umyte figi oraz tradycyjnie umyte jabłka pokrojone w ćwiartki (razem ze skórką).
SMACZNEGO 😉
Pycha kuszące!!!:)))