Karkówka pieczona

Pyszna i miękka karkówka pieczona to propozycja dodatku do pieczywa na śniadanie lub kolację. Świetnie smakuje podana na ciepło w roli obiadowej: w sosie własnym z ziemniakami i surówką. To mięsny wypiek, który sprawdzi się na wszelakich rodzinnych uroczystościach, na Święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Karkówkę pieczoną polecam z domowym, szybkim w przygotowaniu i niezwykle smacznym sosem chrzanowym z mojego przepisu. Jeśli lubisz dania z karkówki spróbuj koniecznie pysznej i aromatycznej karkówki po cygańsku.

Karkówka pieczona


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, 1 płaska łyżeczka lubczyku, 3 płaskie łyżeczki majeranku, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Przygotuj mięso.

Mięso myję pod zimną bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i układam w naczyniu żaroodpornym.

W miseczce mieszam trzy łyżki oleju z łyżeczką octu jabłkowego, wsypuję przyprawy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam dokładnie.

Porada. Do marynaty możesz dodać także czubatą łyżeczkę musztardy.


Krok 2. Mięso odłóż do lodówki na 24 godz.

Mięso obwiązuję sznurkiem do mięsa, aby zachowało ładny kształt. Nacieram mieszanką przypraw z olejem. Pomiędzy sznurkiem a mięsem wkładam dwa liście laurowe. Tak przygotowaną karkówkę odstawiam na 24 godziny pod przykryciem do lodówki. Mięso – zamiast układać w naczyniu żaroodpornym z pokrywką możesz zawinąć w folię aluminiową. Zamarynowaną karkówkę możesz trzymać w lodówce do 48 godzin.


Polecam także marynatę kawową – 4 płaskie łyżki mielonej kawy, 4 płaskie łyżki słodkiej papryki mielonej, 3 łyżki brązowego cukru, szczyptę soli. Wymieszaj i natrzyj mięso. Odstaw, zamarynuj 24 godziny i piecz jak dalej w przepisie.


Krok 3. Upiecz karkówkę.

Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki, aby osiągnęło lekko temp. pokojową. Około 30 minut wystarczy. Podlej dno naczynia dwoma łyżkami zimnej wody.

Możesz karkówkę obłożyć dwoma dużymi cebulami. W tym celu obierz dwie cebule, przekrój każdą na cztery i wyłóż obok mięsa, po obu stronach. Podczas pieczenia mięsa z dodatkiem cebuli karkówka zyska dodatkowy aromat.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Mięso piecz do 2 godzin bez przykrycia. W połowie pieczenia przekręć je na drugą stronę. Polewaj kilka razy powstałym sosem.

Mięsa przed pieczeniem nie trzeba obsmażać na patelni.

Jeśli lubisz i używasz, możesz mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć szczelnie i piec jak w przepisie wyżej.


Krok 4. Wystudź mięso.

Karkówkę po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Podawaj z sosem chrzanowym, na kanapki lub na ciepło jako składnik obiadu.


Smacznego

Kuchnia Ani

6 odpowiedzi na “Karkówka pieczona”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *