Domowy sos chrzanowy na bazie jogurtu i majonezu. Sos chrzanowy to jeden z lepszych dodatków do potraw przygotowanych z jajek na twardo oraz mięs pieczonych. To pyszny dodatek do kanapek z wędliną i jajkami. Sos chrzanowy podaję także do kiełbasy, szczególnie do białej w okresie wielkanocnym. Zapraszam po moje sprawdzone przepisy na sos chrzanowy podany na zimno z dodatkiem jogurtu naturalnego i soku z cytryny oraz drugiej wersji: ze śmietaną i octem jabłkowym.
Jeśli lubisz dodatki do dań w postaci sosów to koniecznie spróbuj mojego przepisu na domowy i pyszny sos czosnkowy.
SOS CHRZANOWY Z JOGURTEM
SKŁADNIKI:
- 5 sporych łyżek majonezu
- 6 sporych łyżek jogurtu naturalnego
- 2 spore łyżki chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce wymieszaj dokładnie majonez, jogurt naturalny oraz chrzan. Dolej sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
SOS CHRZANOWY ZE ŚMIETANĄ
Sos chrzanowy przygotujesz także w wersji ze śmietaną i octem jabłkowym. Wystarczy, że wymieszasz 5 łyżek majonezu z 6 łyżkami śmietany 12% lub 18%, dodasz 2 łyżki chrzanu oraz łyżeczkę octu jabłkowego, doprawisz do smaku solą i pieprzem.
Dodatkowo przepis na sos chrzanowy z dwóch składników:
Możesz przygotować także bardzo prosty sos chrzanowy z dwóch składników: 4 łyżek dobrego majonezu oraz 2 łyżeczek tartego chrzanu (np. ze słoiczka o dobrym składzie). Wymieszaj dwa składniki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Porada. Możesz urozmaicić swój domowy sos chrzanowy dodając do niego posiekaną suszoną żurawinę albo żurawinę w słoiku (gotową konfiturę z żurawiny do mięs). Wystarczy 1 łyżeczka. Modyfikuj w zależności od ilości sosu chrzanowego i upodobań.
Gotowy sos w miseczce udekoruj świeżą natką lub koperkiem.
Smacznego.
Idealny! Pyszny! Brawo:)
🙂👍
Sosik zrobiony w ostatniej chwili. Dałam po równo 6 łyżek majonezu, 6 jogurtu, 1 czubata łyżkę ostrego chrzanu i 2 łyżeczki octu winnego. Sól pieprz i jest. Pyszny na kanapkę z pieczonym boczkiem!
Polecam
🙂
Super 🙂👍
Bardzo dobry 🙂