Karkówka z patelni z cebulą to świetna alternatywa dla mięsa serwowanego z grilla. Soczysta, dobrze doprawiona, delikatna i pyszna. Karkówka z patelni to super pomysł na danie obiadowe podane z ziemniakami, kaszą gryczaną lub pieczywem. Świetnie smakuje z dodatkiem grillowanych lub pieczonych warzyw, np. papryki, pomidorów, pieczarek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karkówkę z patelni, którą (zamarynowaną) w ten sam sposób przygotujesz także na grillu.
SKŁADNIKI:
- 4 plastry karkówki lub więcej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obierz i rozgnieć przez praskę.
Plastry karkówki umyj, lekko osusz i natrzyj przyprawami oraz czosnkiem. Jeśli nie masz świeżego czosnku, użyj suszonego. Mięso możesz lekko rozbić, lecz nie ma takiej potrzeby. Karkówkę odłóż do miski i polej niewielką ilością oleju. Dokładnie natrzyj w mięso przyprawy wraz z olejem. Mięso odstaw na dwie godziny do lodówki lub (najlepiej) na całą noc (jeśli masz czas).
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Przesmaż na nim dwie obrane i pokrojone w kostkę lub cienkie półplasterki cebule. Cebule smaż na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut często mieszając. Pod koniec smażenia posyp ją solą i pieprzem.
Do cebuli dołóż cztery plastry karkówki.
Karkówkę na patelni smaż przez kilka minut z obu stron aż stanie się miękka. Patelnię możesz przykryć pokrywką, lekko uchyloną.
Usmażoną karkówkę podawaj z ziemniakami, kaszą, pieczywem i warzywami, np. szaszłykami z cukinii, cebuli i papryki lub pieczonymi pieczarkami.
Smacznego
Karkówka z patelni
Nie mam grilla, za to patelnia grillowa jest w sam raz:)
Na weekend obiad będzie:)
Wygląda rewelacyjnie, tego szukałam. Mąż uwielbia takie mięsiwo.
Bardzo smakowicie wygląda. Ladnie podane 👍
Dziękuję 😊