Uwielbiam kaszę gryczaną! Dlatego dziś obiad prosty, wege, lekki, z cukinią i kaszą w roli głównej. Taki lekki i zdrowy obiad można urozmaicić innymi warzywami czy kaszami, spakować i zabrać jako lunchbox nie tylko do pracy, ale wszędzie tam gdzie jesteśmy poza domem i odpoczywamy. Mamy wtedy zapach domu, wiemy że jemy coś zdrowego nie kusząc się na fast-foody na mieście.
Wybieram kaszę gryczaną niepaloną, jest nieco bardziej kaloryczna od palonej, za to ma więcej składników odżywczych. Nie każdy przepada za zapachem i smakiem palonej kaszy, ja ją lubię bardziej w ostrzejszych wersjach dań, np. z mięsnym nieco ostrym gulaszem lub kiszonkami. Wyniosłam to z domu 😉 i dobrze, bo kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz – na zdrowie!
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy
- do podania: kasza gryczana niepalona, natka, parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myję, trę na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę siekam razem z czosnkiem drobno.
Na tłuszczu przesmażam cebulę wraz z cukinią i czosnkiem, doprawiam do smaku.
Podaję z ugotowaną kaszą, podaję z natką i tartym parmezanem. Danie wege gotowe 😉 Pycha!