Muffinki z rodzynkami i powidłami

Kształtne muffinki dziś zawitały na naszym stole. Z dużą ilością polewy czekoladowej, udekorowane ulubionymi bakaliami, dziś u mnie suszona żurawina – lub tymi, które akurat są w domu, pachnące powidłami i cynamonem. Czy może być coś lepszego gdy budzimy się z rana? Wizja takiego deseru do kawy napawa mnie optymizmem i radością na resztę dnia. Jest wspaniale 🙂

Tak więc zapraszam na muffinki z rodzynkami i powidłami oblane solidnie polewą czekoladową, pachnące cynamonem. Domowe muffinki są najlepsze!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru białego lub brązowego
  • spora garść rodzynków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 0,75 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • do dekoracji: polewa czekoladowa, cukier puder lub lukier, bakalie, tarte orzechy

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.

Dodajemy powidła i rodzynki.

Masę przekładam do ¾ wysokości foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez ok. 25 minut. Gotowe dekoruję. SMACZNEGO!:)

2 odpowiedzi na “Muffinki z rodzynkami i powidłami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *