Jest tak pyszny, że przygotowuję go nie tylko w święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Ma wspaniały maślany smak i bakalie, które świetnie współgrają z tym tradycyjnym ciastem. Dziś keks z bakaliami Helio, maślany i bogaty w smaku! Keks podaję posypany cukrem pudrem, można polać polewą czekoladową lub lukrem, np. cytrynowym. Keks można przygotować bez bakalii przekładając ciasto dżemem, powidłami czy ulubionym kremem.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 300 g mieszanki keksowej Helio
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli, cynamonu i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami Helio, dobrze wymieszać na początku mikserem, potem polecam łyżkę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 C. Ostudzić, oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Smacznego.
Przepis zawiera lokowanie produktu – wygodnej i gotowej mieszanki keksowej Helio.
Opakowanie dostępne w wielkości 300 i 400 g.
W skład mieszanki keksowej wchodzą m.in. kandyzowana marchew, rodzynki sułtańskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananasy kandyzowane, daktyle. Idealny i JUŻ gotowy dodatek do słodkich wypieków, także jako przekąska.
Robiłam wg Pani przepisu. Wyszedł naprawdę smaczny. Polecam!🙂
Bardzo się cieszę 😉