Kolejny smaczny i słodki wypiek (a tych nigdy dość:) zwiastujący nadchodzące święta. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Agaty, od razu mnie zaciekawił. Dodałam do niego suszone owoce HELIO. Niby keks to keks, ale każdy inny, w smaku, wyglądzie, zapachu. Postanowiłam próbować różnych przepisów na keksy, piec, smakować, dzielić się. Bo dobry keks to podstawa! Zasada u mnie jedna: dużo bakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:)
Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:)
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 70 g margaryny Optima
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych suszonych owoców HELIO (mix moreli, śliwek, jabłek, gruszek, daktyli) + łyżka mąki do obtoczenia
- 1 szklanka drobno posiekanego ananasa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z pomarańczy otarta z 1 wyszorowanego i sparzonego owocu
- większa szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Margarynę miksuję z jajkami. Dodaję mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję.
- Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką.
- Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę ok. 50 minut (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika).
Gotowy studzę, kroję, podaję – smacznego 🙂
Do przepisu wykorzystałam suszone owoce HELIO
Udanych wypieków z bakaliami!