Kluski z makiem to tradycyjnie łazanki z masą makową przepełnioną bakaliami i miodem. Wspaniały posiłek i wyjątkowo proste danie gdy korzystamy z gotowej masy makowej i kupnego makaronu. Zapraszam po ekspresowy przepis na kluski z makiem z dodatkiem gotowej masy makowej i makarony kokardek, który możesz zamieni ć na dowolny inny, krótki makaron.
Kluski z makiem
SKŁADNIKI :
- 150 g makaronu kokardki
- 300 g gotowej masy makowej, u mnie HELIO
- opcja: łyżeczka miodu lub syropu, np. z agawy, klonowego
- opcja: garść suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Masę makową przekładam do garnuszka, dodaję łyżeczkę miodu, żurawinę i lekko podgrzewam.
Makaron odcedzam, łączę z masą makową. Mieszam dobrze, podaję gorące. Kluski z masą makową HELIO gotowe. Smacznego:)
Masa makowa HELIO składa się z maku, rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw, co jest trochę czasochłonne i wymaga użycia maszynki do mielenia.
Zasmakuj Kuchni
Też tak robię. Bo szybciej i zmywania mniej😊😊
Miło ułatwić sobie życie😉
Uwielbiam to danie!!!