Kiełbasa podana w sosie cygańskim to świetna propozycja na danie obiadowe, kolację. Kiełbasę możesz przygotować na grillu i podać ją z wcześniej przygotowanym i podgrzanym sosem. Sos możesz modyfikować wg preferencji wzbogacając go np. o kawałki posiekanej cukinii, kolorowej papryki, świeżych pomidorów (rezygnując wtedy z pomidorów z puszki) oraz dodatku mięsnego: chorizo i boczku.
Kiełbasa w sosie cygańskim
SKŁADNIKI:
- 500 g kiełbasy
- 2 czerwone papryki – 340 g
- 10 minikorniszonów – 140 g
- 2 cebule – 250 g
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 400 g pieczarek
- 190 g koncentratu pomidorowego – mały słoiczek
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w drobne piórka lub kostkę. Umyte pieczarki kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju. Przesmażam na nim posiekane warzywa: cebulę – po 30 minutach dodaję paprykę i pieczarki. Smażę do momentu aż papryka zmięknie.
Minikorniszony kroję na nieduże kawałki.
Gdy papryka z cebulą i pieczarkami zmięknie dodaję pomidory z puszki (lub 2 nieduże świeże pomidory pokrojone w kostkę) oraz koncentrat pomidorowy. Sos smażę 2 minuty, często mieszam.
Na koniec dodaję ogórki, przyprawiam.
Sos w tej postaci smażę 6 minut.
Kiełbasę kroję na kawałki, nacinam uważając by nie przeciąć jej całkowicie. Obsmażam ją na pozostałych 3 łyżkach oleju na rumiano. W tym celu wybieram drugą, niedużą patelnię. Kiedy kiełbasa nabierze ładnego koloru dodaję ją do sosu, przykrywam pokrywką i smażę razem około minuty.
Kiełbasę w sosie cygańskim podaję na gorąco z bagietką, pieczywem lub ziemniakami. Danie dekoruję świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Zasmakuj Kuchni
Świetne danie:)
Robiłam wczoraj fasolkę po bretońsku z Pani przepisu- super:)
Dziękuję. Bardzo mi miło 😊
Pyszne, zjedzone od razu.
Pozdrawiam:)
Aneta
Super 🙂👍