Kiełbasa w sosie cygańskim

Kiełbasa podana w sosie cygańskim to świetna propozycja na danie obiadowe, kolację. Kiełbasę możesz przygotować na grillu i podać ją z wcześniej przygotowanym i podgrzanym sosem. Sos możesz modyfikować wg preferencji wzbogacając go np. o kawałki posiekanej cukinii, kolorowej papryki, świeżych pomidorów (rezygnując wtedy z pomidorów z puszki) oraz dodatku mięsnego: chorizo i boczku.

Kiełbasa w sosie cygańskim


SKŁADNIKI:

  • 500 g kiełbasy
  • 2 czerwone papryki – 340 g
  • 10 minikorniszonów – 140 g
  • 2 cebule – 250 g
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 400 g pieczarek
  • 190 g koncentratu pomidorowego – mały słoiczek
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w drobne piórka lub kostkę. Umyte pieczarki kroję w kostkę.

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju. Przesmażam na nim posiekane warzywa: cebulę – po 30 minutach dodaję paprykę i pieczarki. Smażę do momentu aż papryka zmięknie.

Minikorniszony kroję na nieduże kawałki.

Gdy papryka z cebulą i pieczarkami zmięknie dodaję pomidory z puszki (lub 2 nieduże świeże pomidory pokrojone w kostkę) oraz koncentrat pomidorowy. Sos smażę 2 minuty, często mieszam.

Na koniec dodaję ogórki, przyprawiam.

Sos w tej postaci smażę 6 minut.

Kiełbasę kroję na kawałki, nacinam uważając by nie przeciąć jej całkowicie. Obsmażam ją na pozostałych 3 łyżkach oleju na rumiano. W tym celu wybieram drugą, niedużą patelnię. Kiedy kiełbasa nabierze ładnego koloru dodaję ją do sosu, przykrywam pokrywką i smażę razem około minuty.

Kiełbasę w sosie cygańskim podaję na gorąco z bagietką, pieczywem lub ziemniakami. Danie dekoruję świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “Kiełbasa w sosie cygańskim”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *