Naleśniki, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Cienkie, delikatne, smaczne, pachnące, takie domowe. Podaję je z dodatkami w formie twarogu, polewy, miodu, owoców. Przygotowując naleśniki często korzystam z tego przepisu, bowiem naleśniki wychodzą delikatne i bardzo smaczne. Naleśniki podałam z serem na słodko, zobacz także podobny przepis na pyszny ser do naleśników.
Jeśli smażę więcej to z zamiarem przygotowania krokietów, najczęściej z kapustą i grzybami lub warzywnych z serem, takich chrupiących i gorących, które zapiekam i podaję np. z sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
- 3 ½ szklanki mąki
- 3 średnie jajka
- 600 ml mleka
- 1 + 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
SKŁADNIKI NA FARSZ SEROWY:
- 300 g twarogu półtłustego
- 250 g serka homogenizowanego z wanilią
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru pudru
Porady: do farszu możesz dodać garść rodzynek lub suszonej żurawiny. Zamiast serka homogenizowanego możesz dać 250 g twarogu, gęstego jogurtu naturalnego lub serka mascarpone. Przy takich zamiennikach dodaj 2 łyżeczki cukru pudru więcej.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka roztrzepuję w misce z mąką i solą. Można zrobić to mikserem lub rózgą kuchenną. Dodaję mleko i wodę, mieszam do połączenia tak, by ciasto nie miało grudek. Odstawiam na 15 minut, by odpoczęło.
Rozgrzewam niewielką ilość oleju, smażę naleśniki z obu stron. Nakładam niewielkie porcje łyżką wazową i szybko rozprowadzam kręcąc patelnią na boki, bo ciasto szybko przywiera. Naleśniki smażę na średniej patelni do naleśników.
Usmażone przykrywam folią aluminiową.
Przygotowuję farsz: w misce rozgniatam widelcem twaróg, łączę z serkiem i żółtkami. Wszystko dokładnie ucieram, wsypuję cukier puder.
Farszem serowym smaruję każdego naleśnika. Składam na trójkąty i smażę na tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym.
Smacznego.