Naleśniki z serem

Naleśniki, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Cienkie, delikatne, smaczne, pachnące, takie domowe. Podaję je z dodatkami w formie twarogu, polewy, miodu, owoców. Przygotowując naleśniki często korzystam z tego przepisu, bowiem naleśniki wychodzą delikatne i bardzo smaczne. Naleśniki podałam z serem na słodko, zobacz także podobny przepis na pyszny ser do naleśników.

Jeśli smażę więcej to z zamiarem przygotowania krokietów, najczęściej z kapustą i grzybami lub warzywnych z serem, takich chrupiących i gorących, które zapiekam i podaję np. z sosem pomidorowym.

SKŁADNIKI:

  • 3 ½ szklanki mąki
  • 3 średnie jajka
  • 600 ml mleka
  • 1 + 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

SKŁADNIKI NA FARSZ SEROWY:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 250 g serka homogenizowanego z wanilią
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Porady: do farszu możesz dodać garść rodzynek lub suszonej żurawiny. Zamiast serka homogenizowanego możesz dać 250 g twarogu, gęstego jogurtu naturalnego lub serka mascarpone. Przy takich zamiennikach dodaj 2 łyżeczki cukru pudru więcej.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepuję w misce z mąką i solą. Można zrobić to mikserem lub rózgą kuchenną. Dodaję mleko i wodę, mieszam do połączenia tak, by ciasto nie miało grudek. Odstawiam na 15 minut, by odpoczęło.

Rozgrzewam niewielką ilość oleju, smażę naleśniki z obu stron. Nakładam niewielkie porcje łyżką wazową i szybko rozprowadzam kręcąc patelnią na boki, bo ciasto szybko przywiera. Naleśniki smażę na średniej patelni do naleśników.

Usmażone przykrywam folią aluminiową.

Przygotowuję farsz: w misce rozgniatam widelcem twaróg, łączę z serkiem i żółtkami. Wszystko dokładnie ucieram, wsypuję cukier puder.

Farszem serowym smaruję każdego naleśnika. Składam na trójkąty i smażę na tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *