Zielono mi! 🙂 czyli zdrowy początek dnia. Polecam na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, szczególnie po wysiłku, gdyż spirulina jest jednym z najlepszych źródeł białka.
Dodatki tak naprawdę dowolne, każdy zmiksowany owoc i w ulubionych proporcjach będzie pyszny i zdrowy w takim zielonym koktajlu.
O właściwościach zdrowotnych spiruliny – niebiesko-zielonej algi możecie poczytać w Internecie, stron mówiących o niej jest coraz więcej. Kiedy o niej usłyszałam w jednym z programów kulinarnych od razu zaczęłam o niej czytać, potem smakować w domu i dodawać do owocowo-warzywnych koktajli. Bogata w składniki odżywcze, zawiera bardzo dużo białka, pomaga kontrolować nadciśnienie krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, dodaje energii…., tak można bez końca.
Warto dodać ją do naszego menu.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jabłka
- 2 kiwi
- łyżeczka zmielonych orzechów włoskich
- mniejsza garść suszonej żurawiny
- łyżka spiruliny (sproszkowane algi)
- szczypta kardamonu
- 3/4 szklanki wody niegazowanej
Przygotowanie koktajlu:
Zblenduj wszystkie powyższe składniki na gładką masę. W zależności jaką konsystencję lubisz dolej wody lub nie.
My czasem lubimy tę gęściejszą wersję z małą ilością wody, którą zjadamy łyżkami jako nasz zdrowy i syty deser z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonem.
Na zdrowie! 🙂