Krem, za którym szaleje moje dziecko musiał ujrzeć światło dzienne 😉 Były kremy białe, dyniowe, cebulowe, z ziemniaków, buraczane to i czas na marchew w roli głównej. Najlepsza, według rankingu i gustu mojej małej smakoszki to zupa krem z marchwi i buraków, czemu się nie dziwię? 😉 Słodkie, delikatne smaki, które możecie przełamać porządnie doprawiając imbirem i chili. Znam wersję z dodatkiem pomarańczy, pyszne wierzcie! Zupę podaję z kleksem jogurtu lub śmietany, obowiązkowo z koprem, w którym jestem zakochana od lat 😉 SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 1 kg marchwi
- 2 pietruszki
- 1 gruszka
- 2 średnie cebule
- 1 l wody lub bulionu
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1 goździk
- sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka – do smaku
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Marchew, pietruszkę i cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam na łyżce masła. Gruszkę oczyszczam, kroję w kostkę i wrzucam do garnka z marchewką. Wlewam bulion/wodę, dodaję liść, ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Na końcu doprawiam i miksuję na gładki krem. Podaję z jogurtem/śmietaną i koperkiem.
Smacznego:)
Cudnie wyglada:-))
Super, cieszę się 😍
Marchew mam, dokupie trochę i gotuję w weekend 😁