Szaszłyki z piersią kurczaka, papryką, pieczarkami, aromatyczną cebulką i cukinią to moja propozycja na obiad. Szaszłyki upiekłam, jednak przy tej pogodzie, słońcu i dobrych wiatrach polecam przygotować je na grillu bez uprzedniego smażenia mięsa. Mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i lekko podsmażyłam, było soczyste, ziołowe i rumiane. Warzywa pieczone to coś co uwielbiam, w szczególności papryka, cebula i cukinia dostają takiego smaku po obróbce cieplnej, że hej! Szaszłyki podałam z kopytkami z wody oraz surówką z cykorii. Świetnie pasuje także surówka z pora, coś ostrzejszego co smacznie komponuje się z pieczonymi, delikatnymi warzywami i białym mięsem. Polecam przepis, ja jadłam nawet na śniadanie, a co! 😉
SKŁADNIKI:
- 1 duża podwójna pierś kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- kilka pieczarek
- kilka małych cebulek
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Cebulki obieram i siekam na cztery. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w niezbyt dużą kostkę. Cukinię siekam w półksiężyce. Pieczarki myję i siekam na cztery, podobnie jak cebulki.
Kurczaka myję, osuszam, kroję w niezbyt dużą kostkę. Przyprawiam i polewam lekko oliwą, odstawiam na 1-2 h do lodówki. Jeśli mogę to przygotowuję kurczaka dzień wcześniej trzymając go całą noc w lodówce. Po tym czasie rozgrzewam oliwę i przesmażam mięso z każdej strony, do jasnego koloru. Kilka chwil, około 4-5 minut.
Na patyki nadziewam naprzemiennie warzywa razem z mięsem. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewam oliwą i sosem powstałym po smażeniu kurczaka.
Szaszłyki piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu kilkanaście minut, aż warzywa ładnie się podpieką.
Podaję gorące z dodatkami i sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego 😉
Najlepsze! 👍🖐
❤
Aż ślinka cieknie :))))
❤
Super obiadek:* na grila jak znalazł!
Dziękuję 😋