Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką, idealne do kawy, na leniwy weekend, wspaniałe.

Do ciasta pasują także inne owoce. Gotowe ciasto można udekorować dodatkowo bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm):

  • 5 żółtek (z jajek wielkości L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła lub ewentualnie margaryny (jednak ja zawsze używam masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek ( z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe do ciast i kremów Winiary (2 x 35 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (po odsączeniu ok. 470 g)
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka dokładnie utrzeć z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około 10 – 15 minut. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy. Delikatnie docisnąć ciasto i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg). Piec przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód.

Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg) i piec przez około 40 – 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi z bloga: marta-gotuje.pl

Smacznego! : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *