Dziś przepis na niezwykle kruche, maślane w smaku ciasto z aromatycznymi polskimi truskawkami i lekką budyniową pianką. Ciasto, które skrada serca, nie tylko do popołudniowej kawy. Jest proste, pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Oprócz truskawek możecie użyć do ciasta innych owoców, np. borówek, jagód, malin. Będzie pysznie, na pewno!
Przepis znalazłam u koleżanki po fachu z bloga Pieczarka Mysia. Ciasto na blachę o wymiarach 33 x 20 cm.
SKŁADNIKI na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g zimnego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI na piankę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 2 x 40 g, chodzi o proszek
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
DODATKOWO:
- 500 g posiekanych na cztery truskawek
- cukier puder do oprószenia
Składniki, oprócz masła mam w temp. pokojowej.
W oryginalnym przepisie jest użytych 5 jajek i szklanka cukru, u mnie 4 jajka i 3/4 szklanki cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej, wieczorem przygotowuję ciasto kruche. W misce mieszam wszystkie składniki wraz z zimnym, posiekanym masłem. Jeśli potrzeba dodaję trochę więcej mąki lub łyżkę zimnej wody. Ciasto dzielę na dwie części w proporcji 60% i 40%. Każdą część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na całą noc.
Następnego dnia blaszkę smaruję masłem, przyklejam papier do pieczenia. 60% ciasta wyjmuję i trę na tarce o dużych oczkach. Wysypuję nim dno formy, lekko przyklepuję jednocześnie wyrównując dno. Piekę spód w temp. 190 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę całkowicie.
Następnie ubijam na sztywno białka. Wyjmuję je wcześniej około godzinę z lodówki. Zajmuje to około 3 minut, po czym dodaję łyżka po łyżce drobny cukier i cukier z wanilią, miksuję, na koniec wsypuję proszek budyniowy. Po chwili cienką stróżką wlewam olej rzepakowy. Tak przygotowaną piankę układam na podpieczonym i wystudzonym cieście, układam truskawki otworkami do góry. Na górę ścieram resztę – 40% ciasta, wyrównuję lekko. Piekę 30-40 minut. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Super przepis Aniu z pysznymi truskawkami
Dziękuję Teresko ❤