KOMPOT Z RABARBARU

Wyrazisty w smaku kompot z rabarbaru z dodatkiem truskawek, które dodają koloru i aromatu. Wspomnienie dzieciństwa i letniego czasu jak nic. Orzeźwia, nawadnia, chłodzi, jest pyszny! Podaję go na ciepło, zimno lub z kostkami lodu. Jest lekko kwaskowy, niezbyt słodki, idealny w ten gorący czas. Można do niego dodać plastry pomarańczy, dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub melasą. Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg rabarbaru
  • 2,5 l wody
  • 5-6 truskawek
  • 3 łyżki drobnego cukru

PRZYGOTOWANIE:

Z rabarbaru odcinam końce, myję go, nie obieram. Truskawki myję, siekam na cztery.

Rabarbar kroję na kawałki, około 3-4 cm, układam w garnku, zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz, dodaję cukier i truskawki.

Gotuję kilkanaście minut, u mnie około 20 minut, studzę i podaję. Na zdrowie! 😉

4 odpowiedzi na “KOMPOT Z RABARBARU”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *