Wyrazisty w smaku kompot z rabarbaru z dodatkiem truskawek, które dodają koloru i aromatu. Wspomnienie dzieciństwa i letniego czasu jak nic. Orzeźwia, nawadnia, chłodzi, jest pyszny! Podaję go na ciepło, zimno lub z kostkami lodu. Jest lekko kwaskowy, niezbyt słodki, idealny w ten gorący czas. Można do niego dodać plastry pomarańczy, dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub melasą. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 kg rabarbaru
- 2,5 l wody
- 5-6 truskawek
- 3 łyżki drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Z rabarbaru odcinam końce, myję go, nie obieram. Truskawki myję, siekam na cztery.
Rabarbar kroję na kawałki, około 3-4 cm, układam w garnku, zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz, dodaję cukier i truskawki.
Gotuję kilkanaście minut, u mnie około 20 minut, studzę i podaję. Na zdrowie! 😉
Idealny:)
Bardzo lubię taki kompot
Wypiłbym- smak dzieciństwa racja.
Zgadzam się, jest pyszny!;)