Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Polecam Wam wspaniały przepis na maślane, kruche ciasto z owocami. Idealne ciasto-baza do wszelakich owoców się nadaje, dziś padło na śliwki. Sprawdzą się także jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie truskawki, maliny, agrest, nawet te mrożone. Do ciasta możecie dodać ulubiony aromat, kilka łyżeczek wiórków kokosowych lub kakao. Będzie pysznie! Delikatne, kruche, cudnie maślane, w sam raz na weekend do kawy lub ot tak, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, domowego i niewyszukanego.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 500 g śliwek

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie ciasto typu kruszonka, wtedy dodaj żółtka i śmietanę.

Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń je w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie umyj śliwki, przekrój na pół, wydrąż pestki i posiekaj śliwki na małe kawałki.

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. U mnie forma o wymiarach: 20 x 25 cm.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C (grzaniem góra plus dół), bez termoobiegu.

Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję i układam równomiernie śliwki, posypuję resztą ciasta.

Kruche ciasto piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką”

  1. Czy ciasta nie trzeba podpiekać, nie będzie zakalca od mokrych owoców, a może posypać surowe ciasto bułką tartą?

    1. Renato,
      nic nie trzeba dodatkowo robić:) ciasto wychodzi kruche i maślane, polecam spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *