Polecam Wam wspaniały przepis na maślane, kruche ciasto z owocami. Idealne ciasto-baza do wszelakich owoców się nadaje, dziś padło na śliwki. Sprawdzą się także jabłka, gruszki, brzoskwinie, w sezonie truskawki, maliny, agrest, nawet te mrożone. Do ciasta możecie dodać ulubiony aromat, kilka łyżeczek wiórków kokosowych lub kakao. Będzie pysznie! Delikatne, kruche, cudnie maślane, w sam raz na weekend do kawy lub ot tak, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, domowego i niewyszukanego.
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego, posiekanego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 500 g śliwek
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie ciasto typu kruszonka, wtedy dodaj żółtka i śmietanę.
Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń je w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie umyj śliwki, przekrój na pół, wydrąż pestki i posiekaj śliwki na małe kawałki.
Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. U mnie forma o wymiarach: 20 x 25 cm.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C (grzaniem góra plus dół), bez termoobiegu.
Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję i układam równomiernie śliwki, posypuję resztą ciasta.
Kruche ciasto piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pyszne to ciasto.
Dziękuję 😊
Mmmmmiam!:)
Czy ciasta nie trzeba podpiekać, nie będzie zakalca od mokrych owoców, a może posypać surowe ciasto bułką tartą?
Renato,
nic nie trzeba dodatkowo robić:) ciasto wychodzi kruche i maślane, polecam spróbować.