Niezawodny, aromatyczny, szybki w przygotowaniu sos pomidorowy do wszelakich makaronów czy ryżu poleca się dziś na obiad. Suszone pomidory, czosnek, chili i cebula to idealne połączenie oraz dodatek do pomidorów. Dodanie do sosu szczypty cynamonu to istna magia 😉 Jeśli nie masz czasu na wyszukane i czasochłonne dania w ciągu tygodnia wybierz makaron z sosem pomidorowym. Możesz dorzucić do sosu piersi kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego możecie dalej dodawać ulubione składniki czy przyprawy.
SKŁADNIKI:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia cebula
- 4 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 ostrej papryczki posiekanej
- sól, pieprz, lubczyk, oregano, cząber, słodka papryka
- opcja: szczypta cynamonu
- łyżeczka cukru pudru
- oliwa
- do podania: makaron, natka, parmezan lub inny tarty ser
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Suszone pomidory razem z papryczką chili siekam na małe kawałki.
Na niewielkiej ilości oliwy przesmażam cebulę i czosnek. Po chwili dodaję suszone pomidory i chili. Smażę kilka minut, często mieszam. Dodaję pomidory z puszki i koncentrat, przyprawiam, dodaję cukier puder. Smażę kilka minut do połączenia smaków. Podaję z ugotowanym al dente makaronem, oprószam tartym parmezanem i posypuję świeżo skrojoną natką.
Smacznego 😉