Kurczak pieczony

Aromatyczne, soczyste w środku, nasączone przyprawami, z chrupiącą skórką to idealne kawałki kurczaka pieczonego. Pieczone kawałki kurczaka, dziś ćwiartki podaję z ziemniakami pieczonymi oraz sałatą z pomidorkami i jogurtem. Idealna będzie także mizeria, surówka z marchewki, buraczki, marchewka z groszkiem, kiszona kapusta lub warzywa z wody/pieczone/smażone. Polecam sprawdzony, domowy przepis.

SKŁADNIKI:

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz (może być cytrynowy lub kolorowy), papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek, czosnek suszony, kolendra mielona

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, układam w naczyniu żaroodpornym, nacieram przyprawami, każdy kawałek mięsa polewam łyżką oleju, całość skrapiam sokiem z cytryny. Przykrywam i wstawiam do lodówki na całą noc. Polecam marynowanie mięsa, jest soczyste i bardzo aromatyczne.

Następnego dnia ćwiartki z kurczaka wkładam do rozgrzanego piekarnika, bez przykrycia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę mięso ok. 1,5 h, w międzyczasie mięso dwa razy polewam powstałym sosem.

Podaję z ziemniakami pieczonymi i sałatą z pomidorkami i jogurtem lub salsą pomidorową.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *