Łatwe ciasto z agrestem posypane cukrem pudrem – bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto dziś u mnie, zapraszam i życzę smacznego! 😉 U nas znika dość szybko jeszcze ciepłe, jest boskie, miękkie i lekkie, często też obdarowuję nim znajomych, doceniają każdy kęs 🙂
Weź kubek ulubionego napoju, zrelaksuj się i zasmakuj aromatycznego waniliowego ciasta z agrestem. Jest pysznie!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- spora garść umytego i oczyszczonego agrestu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.
Formę, dokładnie tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam agrest.
Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.
Smacznego 😉