Co tu dużo pisać, trzeba piec, studzić, jeść, zachwalać! 😉
Słodka i o wiele zdrowsza przekąska od innych gotowych słodkości ze sklepu, do tego pięknie się prezentuje. Kolejne ciasteczka i słodkości z serii wiesz co jesz. Dla mnie kulki idealne na szybką przekąskę, na stół, dla dzieciaków, polecam!
Kulki owsiane polecają się do kawy, na drugie śniadanie czy w ciągu dnia!

Z przepisu wyszło mi 18 zdrowych, zgrabnych kulek owsianych, wielkości +/- orzecha włoskiego. Smacznego 🙂
Składniki:
- 200 g błyskawicznych płatków owsianych
- 50 g masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru brązowego, trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka migdałów, użyłam lekko rozgniecionych w dłoni płatków
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka orzechów laskowych
Przygotowanie:
- Masło rozpuść, dodaj do niego płatki owsiane i 3 łyżki wiórków kokosowych, wymieszaj.
- Na suchej patelni podpraż migdały i orzechy, posiekaj.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki, zlepiaj w kulki – jeśli masa jest za sypka, dodaj kolejne jajko, jeśli za mokra, dosyp więcej wiórków lub płatków.
- Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15 minut, po upieczeniu – ostudź. Gotowe! 😉
Przepis pochodzi z książki A. Starmach „Pyszne 25„.